Скоро Україна залишиться без молока?

П'ятниця, 20 березня 2009, 11:37

У молочної галузі України склалася загрозлива ситуація.

Як повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ", про це заявив керівник проектів Української Аграрної Конфедерації (УАК) Олександр Ярославський.

За його словами, поступово знижується внутрішній попит на перероблене молоко та молочні продукти в роздрібній торгівлі.

Також знижуються можливості експорту молочних продуктів переробними підприємствами, внаслідок чого призупиняють діяльність молокопереробні заводи.

Реклама:

В результаті, з огляду на сезонність виробництва молока та різке обмеження обсягів державної підтримки, середньомісячна закупівельна ціна молока за січень-лютий 2009 року знизилася на 15% - до 1905,2 гривень за тонну (січень-лютий 2008 року - 2234,2 гривень тонну).

Разом з тим, експерти УАК прогнозують зміну структури реалізації молока. Так, за їхніми словами, активізується його реалізація на ринку (рівень ціни з цього каналу реалізації збільшився на 30%) з 2% до 10-12% за рахунок зменшення частки реалізації молока на переробні підприємства.

При цьому аналітики УАК вважають, що місцева влада буде сприяти підвищенню обсягів реалізації сільськогосподарської продукції, в тому числі молока на ринках або в місцях концентрації населення, виділяючи для цього місця на пільгових умовах.

Між тим, за даними Ярославського, ціни на м'ясо великої рогатої худоби за січень-лютий 2009 року збільшилися на 10%, з 8,3 тисяч гривень за тонну до 9,2 тисяч гривень за тонну .

Так, на його переконання, зараз на українському ринку складаються умови для активного вирізання поголів'я корів. А на відновлення молочного стада, навіть при поліпшенні ситуації на ринку, підуть два-чотири роки, вважає він.

"Якщо ситуація найближчим часом не зміниться на краще, то населення України буде лише думати, що споживає молоко", - каже Ярославський.

Як повідомлялося, за даними Держкомстату, у 2008 році виробництво молока всіх видів у всіх категоріях господарств склало 11,7 мільйона тонн, що на 4,1% менше, ніж у 2007 році (12,3 мільйона тонн).

У 2006 році обсяги виробництва складали 24,5 мільйона тонн. Тобто за два роки виробництво молока скоротилося більш ніж удвічі.

На 1 лютого 2009 року поголів'я великої рогатої худоби становило 5,1 мільйона, що на 7% менше, ніж на 1 лютого 2008 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: