"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Євросоюз відкинув "американський сценарій" грошових вливань

П'ятниця, 20 березня 2009, 10:13

Лідери країн Євросоюзу відхилили заклики США та міжнародних фінансових інститутів збільшити грошові вливання в економіку.

Про хід дискусії і рішення розповіли на прес-конференції в четвер головуючий на саміті прем'єр-міністр Чехії Мірек Тополанек і голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Постанову буде прийнято в п'ятницю і вона стане основою позиції ЄС на саміті "двадцятки", що відбудеться 2 квітня у Лондоні.

Лідери країн ЄС домовилися, що 5 млрд. євро, виділені з бюджету ЄС на проекти інфраструктури, повинні бути витрачені до кінця 2010 року.

Німеччина була проти включення до списку пріоритетних проектів газопроводу "Набукко", покликаного поєднати Європу з родовищами Каспію і Центральної Азії в обхід Росії.

Ці гроші, на думку канцлера Ангели Меркель, потрібно пустити на більш "зрілі" проекти. Країни, за яким повинен пройти "Набукко", боролися проти виключення його із списку.

В результаті цей проект отримає поки тільки 200 млн. євро з 8 млрд. проектної вартості. Тополанек повідомив, що країни ЄС відкинули заклики збільшити грошові вливання в економіку. Вони одностайні в думці, що треба бути обережними з планами щодо стимулювання економіки.

Єврокомісія оголосила, що ЄС витратить в нинішньому і майбутньому роках 3,3 відсотка ВВП на стимулювання економічного зростання, але більша частина витрат піде на підтримку відомої європейської системи соціального забезпечення. Тільки 1,2% - власне на підтримку економіки.

Баррозу висловив думку, яку висловлювали багато голів держав і урядів: Європа не може діяти так само, як Америка, тому що у них дуже різні економічні системи. В ЄС велику роль відіграють соціальні програми, у європейських країн немає такого великого зовнішнього боргу.

Голова Єврокомісії повідомив про компроміс, досягнутий щодо допомоги країнам Центральної та Східної Європи, які знаходяться поза зоною євро і сильніше постраждали від кризи. Фонд підтримки цих країн збільшено вдвічі й складе 50 млрд. євро.

Ці гроші будуть надаватися  в кожному окремому випадку, у міру гострої необхідності. Ситуація в цих країнах різна, і не можна виділяти їх в окремий єдиний блок.

Раніше Угорщина і Латвія отримали 9,6 млрд. євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!