"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ чекає листа від української влади з дня на день

Понеділок, 2 березня 2009, 13:56
Міжнародний валютний фонд сподівається днями отримати від української влади підтвердження їхньої готовності до співпраці й рішучості просувати економічну програму, щоб до кінця тижня визначити терміни повернення місії фонду в Київ для завершення першого перегляду програми й отримання другого траншу кредиту.

Про це сказала глава місії МВФ Джейла Пазарбашіоглу, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Вони (українська влада) повідомили нам, що вони направлять лист у понеділок чи вівторок, у якому повідомлять, коли хотіли б нашого повернення і, відповідно, ми будемо планувати його", - сказала вона в ході телефонної конференції в п'ятницю ввечері, стенограма якої оприлюднена у понеділок.

Пазарбазіоглу пояснила, що йдеться про коментарі до проекту Листа про наміри, над якими місія працювала разом з українською владою і які повинні стати базою для дискусій щодо повернення місії в Київ.

Пазарбазіоглу зазначила, що МВФ вітає підписання спільної декларації урядом, президентом і Національним банком і позитивно оцінила дискусії з українською владою, які пройшли минулого тижня.

Реклама:

"Ґрунтуючись на цих дискусіях, ми сподіваємося повернутися до Києва у найближчі тижні... Ми очікуємо продовження наших дискусій із владою наступного тижня для нашого повернення в Київ", - сказала голова місії наприкінці минулого тижня.

Вона нагадала, що ключовими темами для обговорення залишаються проведення всеохопної стратегії допомоги банкам, монетарна політика і політика обмінного курсу і реалістична бюджетно-фіскальна позиція на 2009 рік.

Як відомо, після ухвалення антикризового закону і підписання президентом, прем'єр-міністром, головою Національного банку України (НБУ) і міністром фінансів меморандуму з МВФ фонд затвердив для України кредитну програму stand by у розмірі SDR11 млрд ($16,5 млрд), з яких НБУ вже отримав близько $4,5 млрд.

Програмою передбачено, що місія МВФ буде щокварталу перевіряти виконання Україною умов меморандуму. У випадку їх дотримання наступний транш мав надійти 15 лютого (SDR1,25 млрд), потім - 15 травня (SDR2,5 млрд), 15 серпня (SDR0,75 млрд) і 15 листопада (SDR2 млрд) 2009 роки.

Однак місія, що працювала в Україні три тижні наприкінці січня - початку лютого, не змогла завершити перегляд через низку неузгоджених питань.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: