Електроенергію пустили в торги

Понеділок, 2 березня 2009, 10:30

Korlea Invest Holding Василя Бечваржа позбавляють монопольного права на експорт української електроенергії.

Як повідомляє видання "Комерсант-Україна", Кабмін відновив аукціони з продажу єлектроєнергіі через зниження прибутку держоператора постачання електроенергії на експорт "Укрінтеренерго".

Повернення до практики аукціонів принесе компанії  70-90 млн. дол. додаткового прибутку на рік, підрахували експерти.

Про дорученні уряду Мінпаливенерго відновити аукціони з продажу електроенергії розповіла заступник гендиректора "Укрінтеренерго" Ірина Тихончук.

"Самого документу ми поки не отримали. Але знаємо, що аукціони повинні бути відновлені в середині березня. Міністерству доручено забезпечити доступ до них всіх покупців", - розповіла пані Тихончук.

"Укрінтеренерго" відмовилося від аукціонів з продажу електроенергії з початку 2008 року, почавши продавати її через монопольного експортера - компанію Ukrenergy Trade.

Електроенергія продавалася на експорт по 2,9-4,8 цента / кВт год. (з урахуванням відшкодування ПДВ і курсової різниці), тоді як в ході аукціонів її ціна доходила до 7-8 центів.

У прес-службі Кабміну рішення не коментують. Але високопоставлене джерело в апараті прем'єр-міністра розповіло, що воно було ухвалене у зв'язку з неефективністю діючої схеми продажів.

"Після того як ми почали працювати через Ukrenergy Trade, на нас посипалися звинувачення, що ми порушуємо конкуренцію на шкоду інтересам держави. Нинішня схема справді неефективна: вона діє вже півроку, а прибуток "Укрінтеренерго" залишається мізерною", - говорить співрозмовник видання.

Чистий прибуток "Укрінтеренерго" 2008 року склав 4,9 млн. дол. при виторзі в 481 млн. дол. При цьому обсяг експорту минулого року скоротився майже на 15%, до 7838 млрд. кВт год.

Проти аукціонів вже виступила компанія Korlea Invest, якій належить 50% в Ukrenergy Trade.

"Найбільш ефективний спосіб продажу експортованої електроенергії - вихід на кінцевих споживачів за кордоном. Такий підхід дозволяє" Укрінтеренерго "заробляти двічі - при продажі на кордоні, а потім при продажу безпосередньо споживачам в інших країнах", - заявив виданню голова ради директорів Korlea Invest Holding Василь Бечварж.

Інші учасники ринку, навпаки, підтримали введення аукціонів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: