"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Парламент ухвалив "антитютюновий" законопроект

Четвер, 19 березня 2009, 20:30

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект закону "Про внесення змін та доповнень до закону України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення".

Як повідомляє агентство "УНІАН", за ухвалення цього законопроекту проголосували 247 народних депутатів з 440, зареєстрованих в сесійній залі.

Законопроектом передбачено заборону роздрібної та оптової торгівлі, виробництво (крім виробництва для експорту), імпорт для реалізації на території України тютюнових виробів "із використанням на їх упаковці інформації, яка може вводити в оману або створювати неправильне враження щодо характеристик тютюнових виробів, їх впливу на здоров'я".

Такої інформацією депутати визнали "будь-який термін, опис, торговельну марку, символічний або будь-який інший знак, що прямо чи опосередковано створює помилкове враження про те, що визначений тютюновий виріб є менш шкідливим, ніж інші тютюнові вироби, у тому числі включати такі терміни, як "із низьким вмістом смол", "легкі", "дуже легкі", "м'які" та їх аналоги іншими мовами".

Реклама:

Згідно з законопроектом, виробник або імпортер тютюнових виробів зобов'язаний вміщувати в упаковку тютюнових виробів вкладення, на якому буде міститися інформація про шкідливість куріння та рекомендації щодо можливих шляхів позбавлення залежності від вживання тютюнових виробів.

Будь-які інші вкладення, або іншу текстову чи графічну інформацію, не передбачену законодавством, розміщувати всередині упаковки тютюнових виробів, на упаковці тютюнових виробів або на їх прозорій обгортці забороняється.

Крім того, забороняється виготовлення та продаж цукерок, закусок, іграшок чи інших товарів дитячого асортименту у формі тютюнових виробів, що привертають увагу неповнолітніх.

Забороняється безкоштовне (або як приз за участь в будь-якому конкурсі) поширення (або обмін на будь-які товари або предмети) тютюнових виробів серед населення.

Також під заборону потрапила поштучна реалізація тютюнових виробів (крім сигар).

Крім того, законопроектом передбачено, що у закладах громадського харчування для осіб, які не курять, відводиться не менше ніж 50 відсотків площі цих закладів, розміщеної так, щоб тютюновий дим не поширювався на цю територію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: