"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ знайшов банки, які працюють на ажіотаж

Четвер, 19 березня 2009, 17:45

Національний банк України (НБУ) виявив ряд київських банків, які навмисно завищують курси на готівковому ринку для зменшення кількості звернень щодо обміну валюти з боку населення.

Як повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна", про це ідеться в листі головного управління НБУ по Києву та Київській області.

Нацбанк виявив, що деякі банки в мережі Інтернет на своїх веб-сторінках чи інших інформаційних сторінках вказують навмисно завищені курси іноземних валют для зменшення звернень населення щодо обміну валюти.

"Такі дії неприпустимі, тому що можуть привести до чергового підвищення готівкових курсів і сприяти створенню ажіотажного попиту на готівкову іноземну валюту", - ідеться в листі.

Реклама:

При цьому в листі констатується, що дисбаланси зберігаються як на міжбанківському, так і на готівковому валютному ринку.

Головне управління вимагає від керівників банків столичного регіону посилити контроль за здійсненням валютних операцій: зафіксовані факти порушення цільового використання банками іноземної валюти купленої на аукціонах НБУ.

У листі нагадується, що валюта, яка купується на аукціонах НБУ, повинна бути використана виключно для забезпечення виконання зобов'язань в іноземній валюті за кредитними договорами, що були укладені до 15 жовтня 2008 року.

При цьому курс продажу такої валюти не може перевищувати курс аукціону плюс 0,2% від суми покупки (пенсійний збір).

Головне управління також відзначає, що за результатами перевірок встановлені факти не забезпечення банками іноземною валютою та гривнею як власних валютнообмінних пунктів, так і агентських, що є порушенням встановлених правил.

Як повідомлялося, в четвер у Києві станом 11:00 середні значення курсів купівлі/продажу готівкової валюти банками становили 8,18/8,43 гривень за долар, тоді як у понеділок - 8,03/8,31 гривень за долар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: