"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд хоче знищити інвестиційний клімат в Україні?

Четвер, 19 березня 2009, 16:36 -

Президент Віктор Ющенко вважає абсолютно неприйнятним запровадження права, яким Фонду державного майна (ФДМУ) дозволяється в односторонньому порядку відмовитися від договору купівлі-продажу у разі невиконання або неналежного виконання покупцем визначених цим договором умов.

На цьому наголосив керівник головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату президента Роман Жуковський.

"У цьому випадку приватизований об'єкт повертається у державну власність, а кошти, сплачені покупцем, повертаються за рахунок повторного продажу такого об'єкта", - зазначив він.

Жуковський підкреслив, що законопроект, схвалений на вчорашньому засіданні уряду, не відповідає конституції, яка, зокрема, в статті 41 передбачає, що право приватної власності є непорушним.

Реклама:

Примусове відчуження об'єктів права приватної власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності та за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості. Конфіскація майна може бути застосована виключно за рішенням суду.

"Надання ФДМУ права розривати договір купівлі-продажу за неналежне виконання його умов, навіть якщо такий договір підписаний ще 17 років тому, дасть змогу відбирати об'єкт приватизації у нового власника за найменші порушення. Водночас будь-які гарантії повернення сплачених покупцем коштів відсутні", - заявив Жуковський.

За словами представника секретаріату президента, повторна приватизація - процес тривалий, і попередній покупець може отримати свої кошти лише через декілька років. Окрім того, повторний продаж може взагалі не відбутися або ж отримані кошти виявляться меншими за суму, сплачену колишнім власником.

"Незрозуміло також, яким чином буде оцінено та відшкодовано можливі інвестиції, зроблені під час дії договору купівлі-продажу державного майна його новим власником. Всі ці питання запропонованим законопроектом взагалі не врегульовані", - стверджує він.

Як приклад, Жуковський наводить ситуацію навколо "Криворіжсталі", відкрита та прозора приватизація якої була великим досягненням, що дозволило отримати несподівано значні кошти.

Керівник головної служби соціально-економічного розвитку підкреслив, що реалізація запропонованого Кабінетом Міністрів проекту Закону призведе замість задекларованого урядом рівня посилення соціальної захищеності працівників приватизованого підприємства одразу до двох поразок.

"По-перше, всі приватизовані підприємства підвішуються "на гачок" рішенням чиновника ФДМУ, стають неспроможними планувати свою діяльність, а то й просто працювати, якщо описана схема реалізується", - вважає він.

"По-друге, ми зводимо бар'єр на шляху подальшої приватизації. І це в умовах, коли ми плануємо залучити від приватизації майже 10 млрд. гривень для фінансування стабілізаційного фонду", - додає Жуковський.

Тому, за його словами, президент вживатиме усіх необхідних заходів щодо забезпечення дотримання права власності в Україні і вважає, що піднесення економічної активності та збільшення інвестиційних можливостей є найкращою гарантією зайнятості населення та вчасної виплати працівникам заробітної плати.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: