Поляків хочуть витіснити з Сахалінського родовища

Четвер, 19 березня 2009, 15:28

Спільна українсько-польська компанія "Девон" (Київ) заявляє про спробу відсторонити її від геологічного вивчення Сахалінського газоконденсатного родовища (Харківська область).

Як інформує агентство "Українські новини", про це на прес-конференції повідомив голова правління компанії Анджей Дизманські.

З його слів, 24 квітня 2009 року минає термін дії ліцензії на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою Сахалінського родовища, якою володіє Національна акціонерна компанія (НАК) "Надра України".

У свою чергу, "Девон" працює з НАК "Надра України" за договором про спільну діяльність на підставі цієї ліцензії.

Реклама:

Зі слів голови правління "Девону", у цей час активізувалися спроби протиправним способом в обхід законодавства передати ліцензію компанії "Укрнафтобуріння".

Він заявив, що в січні "Девон" подала Державній комісії із запасів корисних копалин інформацію про запаси Сахалінського родовища для того, щоб надалі отримати право на розробку цього родовища.

Проте НАК "Надра України" продала цю інформацію компанії "Укрнафтобуріння", що у такий спосіб також отримала право доступу до вивчення або розробки родовища.

Дизманські також зазначив, що серйозну стурбованість ситуацією висловив польський акціонер "Девону" нафтогазовий концерн PGNi.

Керівник спільного підприємства зазначив, що компанія зацікавлена в продовженні співробітництва з розробки Сахалінського родовища й готова вкладати в неї кошти.

Однак через невирішене питання щодо ліцензії компанія відклала збори акціонерів, призначені на 30 березня, на яких було заплановано затвердження інвестицій у розробку родовища, а також збільшення статутного фонду на 125,4 мільйонів гривень до 136,5 мільйонів гривень.

Компанія "Девон" зареєстрована у формі закритого акціонерного товариства й розробляє Сахалінське родовище з 2000 року.

12,13% компанії належить НАК "Нафтогаз України", 25,993% - ТОВ "Правничий Альянс" (Київ), а 36,38% - концерну "Польське гурніцтво нафтове і газовніцтво" (PGNi).

Крім "Девону", на Сахалінському родовищі працюють також "Укрнафта", ЗАТ "Сахалінське" і компанія "Сиріус". Запаси родовища оцінюються в 12 мільярдів кубометрів газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: