Українській ГТС не вистачає лише лічильників газу?

Четвер, 19 березня 2009, 12:39
Інвестиції для газотранспортної системи України треба спрямувати на модернізацію газивимірювальних станцій і встановлення комерційних лічильників на кордоні з Росією.

Про це заявив керівник Київського міжнародного енергетичного клубу Q-Club Олександр Тодійчук, повідомляє портал UA-еnergy.org.

"Кожного року вона (ГТС -"ЕП") отримує лише 25-30% тих коштів, які необхідні для нормального - за західними стандартами - її утримання. Ми продовжуємо працювати на виснаження ГТС, але поки що її стан є задовільним. Що ж стосується основних напрямків оновлення - його вимагає цілий ряд об'єктів", - зазначив він.

Тодійчук відзначив, що слід модернізувати і газокомпресорні станції, що матиме два ефекти. По-перше, збільшиться їх надійність - "адже близько третини компресорних агрегатів вже відпрацювало свій ресурс". По-друге, це матиме економічні наслідки, оскільки нові компресорні агреграти мають вищий коефіціент корисної дії.

"На сьогодні Україна використовує приблизно 5,5-6 млрд. кубічних метрів газу на ці потреби. Використання сучасних газокомпресорних агрегатів дозволить зекономити до 2 млрд. кубометрів газу", - аргументує експерт.

Реклама:

За словами керівника міжнародного енергетичного центру,  мають бути встановлені газовимірювальні станції.

"Ми вже багато разів були свідками, коли нашу державу звинувачували у крадіжках газу. Прийшов час Україні як члену СОТ, як потенційній території у складі єдиної економічної зони ЄС встановити на свої кордонах сучасні комерційні лічильники, які будуть обслуговуватися третьою строною", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: