Тимошенко тепер встановлюватиме правила продажу електроенергії

Четвер, 19 березня 2009, 12:23

Доступ до потужностей міждержавних електричних мереж України для експорту електроенергії тепер надаватиметься на умовах аукціону на термін не більше одного року.

Такі зміни до закону "Про електроенергетику" ухвалила Верховна рада 416 голосами.

"Метою прийняття проекту Закону є удосконалення порядку доступу до міждержавних електричних мереж для експорту електричної енергії, сприяння розвитку конкурентних відносин під час здійснення зовнішньоекономічної діяльності в електроенергетиці", - наголошувалося в пояснювальній записці до проекту.

"Прийняття Закону також створить умови для запобігання судових позовів під час можливого перегляду раніше укладених експортних контрактів в електроенергетиці", - зазначав автор проекту Микола Мартиненко.

Реклама:

Законопроектом встановлюється, що доступ до потужностей міждержавних електричних мереж України для експорту електричної енергії надається на умовах аукціону на термін не більше одного року.

Порядок проведення аукціону затверджується Кабінетом міністрів.

Енергопостачальники, для експорту електричної енергії, закуповують необхідні обсяги електричної енергії на оптовому ринку електричної енергії України за ціною, не нижчою від оптової ціни, сформованої на ринку.

Передача електроенергії, призначеної для експорту, здійснюється на підставі договору з ліцензіатом, який здійснює передачу електричної енергії міждержавними електричними мережами. Типова форма такого договору затверджується Національною комісією регулювання електроенергетики України.

Як відомо, проти запровадження аукціонів виступала компанія Korlea Invest, якій належить 50% в Ukrenergy Trade.

Компанію Василя Бечваржа фактично позбавили монопольного права на експорт української електроенергії.

Водночас в деяких ЗМІ з'явилась інформація про те, що прем'єр Тимошенко "має намір адміністративними методами втрутитися в експорт електроенергії, щоб зберегти лояльність одного з народних депутатів від БЮТ - Костянтина Жеваго".

Українська Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: