"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ заважає банкам заробляти на позичальниках

Четвер, 19 березня 2009, 10:46
Продаж Національним банком України (НБУ) валюти для погашення кредитів за пільговим курсом зробила невигідною конвертацію валютних позик у гривневі.

Як пише газета "Комерсант-Україна", при переказі клієнт не тільки отримує більш високу ставку, але й переплачує 7-9%, погашаючи кредит за ринковим курсом.

У випадку девальвації гривні збитки позичальників будуть тільки рости, кажуть банкіри.

Однак НБУ не давав гарантій тривалого проведення аукціонів, тому конвертація - найкращий вихід для тих, хто боїться більшого обвалу гривні.

За два тижні проведення спеціальних валютних аукціонів з продажу валюти фізичним особам-клієнтам банків Нацбанк продав 200,04 мільйонів доларів і 1,01 мільйон євро.

Реклама:

На відміну від практики погашення кредитів банків щодо ринкового курсу гривні до іноземних валют, НБУ дозволив позичальникам купувати долари регулятора по 7,8 гривень, а євро - по 9,97 гривень плюс внесок 0,2% в Пенсійний фонд.

Нова схема погашення валютних позик зробила невигідною для позичальників конвертацію в рамках реструктуризації проблемних кредитів.

Позичальник отримує більш високу процентну ставку (за даними НБУ, різниця між середніми ставками валютних і гривневих кредитів - 8,1%) і погоджується весь термін кредиту (іпотека - до 25-30 років) платити у гривнях суму, зафіксовану в момент конвертації.

Тепер позичальники, які погоджуються на конвертацію, позбавлені можливості брати участь в аукціонах НБУ.

Тільки у березні, коли гривня ревальвувала, через курсову різницю вони переплатили мінімум 7-9%.

Валюта НБУ обходиться позичальникам в 7,82 гривень за долар і 9,99 гривень за євро, а банки конвертують кредити за поточним курсом.

За даними порталу Finance.ua, у середу середній готівковий курс продажу долара становив 8,35 гривень, євро - 10,93 гривень.

Банкіри не заперечують, що конвертація позик стала зовсім невигідна для позичальників. До того ж це позбавляє банки додаткового доходу - від курсової різниці і пролонгації терміну договору.

Єдиним аргументом для конвертації залишився лише високий ризик подальшої девальвації гривні (найпесимістичніший прогноз - 15 гривень за долар).

"Купуючи валюту у Нацбанку, позичальник платить менше, ніж при конвертації в гривневий кредит. Вигідність конвертації у гривню залежить тільки від майбутнього курсу, який зараз спрогнозувати неможливо", - вважає заступник начальника управління кредитної адміністрації "Укрсоцбанку" Ірина Семешко.

Інший ризик - відсутність гарантій тривалого проведення НБУ аукціонів за пільговим курсом.

"Зараз перехід з валютного кредиту в гривневий абсолютно неефективний, тому що людина буде платити більше, ніж у тому випадку, якби вона купувала валюту у Нацбанку. При цьому вартість гривневих кредитів набагато дорожча за валютні", - визнає голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник.

"Але Нацбанк не може продавати багато грошей, тому що у нього немає ресурсів. Аукціони - короткостроковий засіб для стабілізації ситуації. Як тільки все стабілізується, аукціони відімруть", - додає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: