"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Продаж 28,8% "Укртатнафти" Татарстану скасовано в суді

Четвер, 19 березня 2009, 10:17

Найбільша українська нафтова компанія "Укртатнафта", що володіє Кременчуцьким нафтопереробним заводом (НПЗ), загострює корпоративний конфлікт зі своїми акціонерами.

Як пише газета "Комерсант-Україна", 18 березня стало відомо, що Господарський суд Полтавської області визнав незаконною купівлю урядом Татарстану 28,8% акцій компанії.

На думку члена комітету Верховної ради з ПЕК Сергія Пашинського, це створює можливість для викупу їх компанією "Корсан", підконтрольний групі "Приват".

Господарський суд Полтавської області за позовом "Укртатнафти" 13 березня визнав недійсною угоду з купівлі Татарів 28,8% акцій компанії, розповів начальник юридичного відділу "Укртатнафти" Валерій Корнеляк.

Реклама:

Йдеться про операцію, яка полягала при створенні українсько-татарського підприємства: у 1994 році ЗАТ "Укртатнафта" передало 28,8% своїх акцій уряду Татарстану в обмін на акції нафтовидобувної компанії "Татнефтепром".

Голова юридичної служби управління стратегічного планування "Татнафти" Марія Савелова розповіла, що її компанія вже подала апеляцію на це рішення до Київського апеляційного суду.

При цьому вона зазначила: "Швидше за все, наші акції будуть незабаром перепродані, що ускладнить їх повернення татарським акціонерам".

За словами джерела газети у компанії "Корсан", яка є міноритарним акціонером "Укртатнафти", юридичні порушення під час продажу пакету акцій "Укртатнафти" були лише формальним приводом для позову.

"Причина позову - це те, що татарські акціонери після зміни менеджменту на підприємстві відмовляються постачати на нього нафту, і завод, по суті, стоїть. Цей позов - своєрідний спосіб примусити їх відновити поставки", - повідомив він.

Як повідомлялося, оперативний контроль над Кременчуцьким НПЗ татарські акціонери "Укртатнафти" втратили в жовтні 2007 року, коли посаду голови правління компанії зайняв Павло Овчаренко, лояльний до українських власників.

За словами співрозмовника газети, в лютому підприємство переробило всього 163,8 тис. т сировини - на 34,1% менше, аніж на рік раніше раніше.

Член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Пашинський (в конфлікті представляє інтереси Кабміну) передбачає, що акції будуть продані групі "Приват".

"За законом "Укртатнафта" спочатку повинна запропонувати цей пакет нинішнім акціонерам. "Татнафта", у якої забирають акції, не стане їх викуповувати, а у "Нафтогаза" немає грошей. Швидше за все, викупить "Корсан" - говорить він.

За словами директора консалтингової групи "А-95" Сергія Куюна, якщо оцінювати "Укртатнафту", виходячи з вартості підприємств з такими ж потужностями, наприклад литовської Mazeikiu Nafta, 28,8% акцій української компанії, з огляду на її стратегічну роль, можуть коштувати близько 500 мільйонів доларів.

Проте, на думку пана Пашинського, покупка може відбутися і за заниженою ціною.

Найбільша нафтова компанія України - ЗАТ "Укртатнафта" - займає 15% внутрішнього ринку нафтопродуктів (обсяг 16 мільйонів тонн на рік), оборот у 2008 році - 500 мільйонів доларів.

Пакет у 43% акцій компанії належить державі і управляється НАК "Нафтогаз України", 8,6% належать ВАТ "Татнафта", 1% - ТОВ "Корсан" (група "Приват").

До останнього часу 28,8% акцій належало уряду Татарстану, стосовно ще 18,6% ведуться судові розгляди.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: