Світовий банк радить доплатити

Четвер, 19 березня 2009, 09:37
Світовий банк пропонує в п'ять разів збільшити кошти Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).

Ці гороші можна взяти в самих банках або попросити у Нацбанку, повідомляє газета "Дело".

Учора представники Світового банку обговорили з першим віце-прем'ером Олександром Турчиновим умови видачі грошей для рекапіталізації українських банків.

Відповідно до рекомендацій Світового банку, уряду необхідно збільшити активи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Цього можна досягти двома шляхами.

Реклама:

Перший - надати кредит Фонду. Другий шлях - збільшити внески банків у Фонд.

Зараз при вступі до Фонду банки платять 1% від свого капіталу, а потім кожні півроку - по 0,25% від загальної суми вкладів у банку.

При нинішніх ставках та обсяги депозитів банки повинні сплатити до Фонду за підсумками I півріччя 2009 року 540 мільйонів гривень.

Банкіри згодні з тим, що збільшення коштів ФГВФО стане важливою новиною для ринку.

"Збільшення коштів Фонду може переконати населення, що небезпеки зберігання грошей у банку немає і Фонд точно компенсує внесок", - говорить скарбник одного з найбільших іноземних банків.

Однак ідея збільшувати кошти Фонду за їх рахунок банкірам не подобається.

"Банки зараз переживають далеко не найкращі часи, дохідність падає на очах. Якщо збільшити відрахування банків Фонду гарантування, то це будуть діамантові депозити", - говорить заступник голови правління "Ощадбанку Росії" Владислав Кравець.

Однак навіть при істотному збільшенні відрахувань у Фонд банки просто змушені будуть їх платити.

"Банки не відмовляться від Фонду, які б відрахування не були - всі використовують цей фактор як спосіб утримання вкладників", - упевнений голова правління "Терра Банку" Сергій Щербина.

На його думку, ідея збільшити відрахування з'явилася надто пізно: "Поповнення цього Фонду потрібно було бажати протягом тих років, коли він створювався за рахунок відрахувань податкових банківських установ, а тепер ми думаємо Гаду, як наповнити Фонд".

Стурбованість фахівців ВБ браком коштів Фонду гарантування вкладів пояснюється тим, що далеко не всі банки в Україні зможуть пережити нинішні важкі часи.

Частина банків буде ліквідована, що істотно збільшить і фінансове, і технологічне навантаження на ФГВФО.

Минулого року Національний банк вже надав ФГВФО кредит на 1 мільярд гривень, що дозволило збільшити максимальну суму компенсацій до 150 тисяч гривень.

У 2007 році активи ФГВФО збільшилися на 54%, за 2008-й - на 123,7%. Якщо пропозиції ВБ будуть прийняті, активи Фонду одразу збільшаться в п'ять разів.

Наразі у випадку банкрутства банку вкладник може розраховувати на виплати з Фонду, якщо його депозит не перевищує 150 тисяч гривень.

За даними ФГВФО, така сума покриває більше 95% вкладників банків. Однак спільних коштів Фонду - 3,2 мільярда гривень - навряд чи вистачить у тому випадку, якщо хоча б один з великих банків буде ліквідовано.

Приміром, в одному "Родовід Банку" на початок цього року зберігалось вкладів на 3,53 мільярда гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: