НБУ закликають бути прихильнішим до малих і середніх банків

Середа, 18 березня 2009, 22:11

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" звертається до Національного банку з проханням скоригувати існуючі підходи щодо проведення діагностики українських банків, що належать до групи малих та середніх.

Про це йдеться в повідомленні УКБС.

Відповідно до постанови НБУ №80 від 19 лютого 2009 року, українські банки 3 та 4 груп зобов'язані до 15 квітня 2009 року за власний рахунок провести діагностичне обстеження банку із залученням аудиторської фірми, яка не має договірних відносин з цим банком, щодо аудиторської перевірки річної фінансової звітності за 2008 рік.

Національний банк України, йдучи назустріч рекомендаціям МВФ щодо проведення діагностики банків 1 та 2 групи, перетворив їх у вимогу до банків 3 та 4 групи.

Реклама:

Програма та Методика оцінки поточної та перспективної платоспроможності малих та середніх банків, їх життєздатності в умовах кризи, які затверджені регулятором, висувають вимоги, які спрямовані виключно на капіталізацію, зазначається в прес-релізі.

В УКБС вважають, що ситуація на фінансовому та кредитному ринку вимагає перш за все підвищення ліквідності кредитно-банківських установ.

Вимога регулятора укладати угоди з новими аудиторськими компаніями сертифікованими НБУ, але не тими які працюють зі своїми банками-котрагентами, спровокувала ріст розцінок на їх послуги, що негативно впливає на діяльність банків, констатують в УКБС.

Асоціація звертається до НБУ дозволити використовувати затверджену НБУ Методику для проведення діагностики банків аудиторським компаніям, які мають укладені угоди з банками за 2008 рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: