"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українська ГТС має увійти до енергетичного ринку Євросоюзу

Середа, 18 березня 2009, 16:18 -

Президент Віктор Ющенко дав інтерв'ю німецькій телерадіокомпанії ARD.

Основними темами розмови стали політика європейської інтеграції України та внутрішньополітична ситуація.

Перед вильотом до Брюсселю (Бельгія) голова держави детально прокоментував стан та перспективи співпраці з Європейським Союзом в енергетичній сфері.

"Очевидно, після тих подій, які виникли з поставками газу до країн Європейського Союзу, сьогодні дуже активно переосмислюється ідеологія європейської газової політики. У контексті цих змін повинна трансформуватися і модель українського сегменту єдиного європейського ринку", - сказав президент.

Реклама:

Він наголосив на зацікавленості України в тому, щоб інтегрувати свою газотранспортну систему до європейської.

"Ми переконані, що формувати такого типу колективний інтерес - це найкраща позиція для перспективного використання української ГТС", - сказав він.

При цьому, за словами президента, конкретні принципи формування єдиного європейського газового ринку, роль країн-постачальників, транзитерів та споживачів має стати предметом детального обговорення.

"Ми за диверсифікацію, за реалізацію тих принципів, які б зберегли стабільну участь України у формуванні європейського газового ринку", - підтвердив голова держави, засвідчивши, що "Україна буде чесна, відкрита, надійна у цих процесах".

Віктор Ющенко також запевнив, що українська ГТС підтримується у належному стані і її модернізація дозволить суттєво збільшити прокачування газу до європейських країн. Така модернізація повинна здійснитися на взаємовигідній економічній основі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: