Пинзеник оцінює дефіцит держбюджету-2009 в 10% ВВП

Середа, 18 березня 2009, 14:15 -

Екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник допускає дефіцит державного бюджету на 2009 рік в 10% ВВП і непрогнозований валютний курс.

Про це йдеться в його доповіді на прес-конференції.

"Фундаментальні заходи (заходи по відновленню економіки) зумовлені загрозами: значного дефіциту бюджету, близько 10% ВВП та його емісійним фінансуванням й втратою прогнозованості обмінного курсу", - йдеться в повідомленні колишнього міністра фінансів.

За оцінками Пинзеника, "українську ситуацію" ускладнюють тиск на обмінний курс, значний борг України, розбалансованість структури видатків бюджету, незбалансованість НАК "Нафтогаз України" й дефіцит Пенсійного фонду.

Реклама:

"Якщо у видатках загального фонду зведеного бюджету-2008 кошти на оплату праці, грошове забезпечення, пнсії та допомоги складали 55,2%, то у бюджеті 2009 року - 63,6%. Це створює додатковий чинник ураження української економіки у зв'язку з обмеженням споживання сектору державного управління", - зазначає екс-міністр.

На думку Пинзеника, показник доходів, закладений у держбюджеті-2009, завищений на 15-20 мільярдів гривень.

"Якщо ви уважно подивитеся бюджет, то навіть у прийнятому бюджеті дефіцит становить 75 млрд. грн.: 31 млрд. грн. - цифра, яку ви бачите в перших рядках, і 44 млрд. грн. - це цифра, яка пов`язана з рекапіталізацією банківського сектору. Завищення доходів, яке вже очевидно по доходах держбюджету, я оцінюю від 15 до 20 млрд. грн", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: