Девальвація гривні змусила Fitch понизити українські банки

Середа, 18 березня 2009, 13:25

Міжнародне рейтингове агентство Fitch наприкінці минулого року значно знизило рейтинги українських банків.

Головною причиною цього представники агентства називають девальвацію гривні (за жовтень-листопад - 60%), пише видання "Дело".

Також серед головних причин зниження рейтингів українських банків агентство називає велику кількість валютних кредитів.

"Якості активів банків погіршилися більш швидкими темпами через високі частки кредитів в іноземній валюті (50% на кінець III кварталу 2008 року), позичальники за якими нерідко не мають валютних доходів", - вважає директор аналітичної групи з фінансових організацій Fitch Ratings Ольга Ігнатьєва.

Реклама:

Зараз рейтинги всіх українських банків мають "негативний" прогноз.

10 жовтня 2008 року у "Родовід Банку" змінили довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) з рівня "B-" до "CCC", прогноз - "Негативний".

14 жовтня банку "Надра" Fitch знизив індивідуальний рейтинг з рівня "D / E" до "E".

17 жовтня 2008 року Fitch знизив довгостроковий рейтинг дефолту держави Україна з "BB-" до "B +", прогноз - "негативний".

21 жовтня дев'яти українським банкам знизили довгостроковий рейтинг дефолту емітента з "BB-" до "В +", рейтинг підтримки знижений з "3" до "4", прогноз залишений на рівні "негативний".

28 листопада 2008 року 11 українських банків Fitch змінило прогноз рейтингів на "негативний" зі "стабільного".

20 січня 2009 року банку "Надра" знизили РДЕ до "CC" зі збереженням негативного прогнозу. У той же час агентство відкликало всі рейтинги банку у зв'язку з недостатньою інформацією.

26 січня цього року "Кредитпромбанк", "Укргазбанк", "VAB Банк" отримали від агентства рейтинги, знижені до "CCC" з "B-", прогноз - "негативний".

28 січня "Родовід Банку" знизили РДЕ до "CC" з "CCC". А вже 12 лютого "Родовід" знизили рейтинг до "D" (рівень D присвоюється емітенту, що оголосив дефолт по всім своїм фінансовим зобов'язанням).

12 лютого 2009 року Fitch знизило рейтинг Україні з "B +" до "B", прогноз збережений на рівні "негативний".

13 лютого низці банків ( "Форум", "Правекс-Банк", "ПроКредит Банк", "Сведбанк", "УкрСиббанк", "Укрсоцбанк", "ВТБ Банк", "Ощадбанк", "Укрексімбанк") було знижено рейтинг із " B + "до" B ". Дані рейтингові дії пішли за попереднім пониженням довгострокових РДЕ України.

13 березня "Укргазбанк" відмовився від послуг двох міжнародних рейтингових агентств: Moody`s і Fitch Ratings.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: