"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄЦБ очікує зростання світової економіки вже за рік

Середа, 18 березня 2009, 13:14

Голова Європейського Центробанку Жан-Клод Тріше заявив у середу, що світова економіка може продемонструвати в 2010 р. помірний підйом за умови повернення довіри на світові ринки.

За його словами, "серед державних і приватних інститутів сформувалася загальна думка, згідно з якою 2010 рік ознаменується помірним зростанням", повідомляє агентство "K2Kapital".

Однак Тріше попередив, що це всього лише прогноз.

Раніше глава ЄЦБ вже заявляв, що, хоча спад у світовій економіці продовжує поглиблюватися, поворотний момент вже близький, оскільки починають діяти програми зі стимулювання зростання.

Реклама:

Економічному пожвавленню, за словами Тріше, також сприяють дуже низькі банківські облікові ставки та низькі ціни на енергоносії, включаючи нафту.

Наразі ЄЦБ веде політику зниження облікових ставок для пом'якшення темпів падіння виробництва. Так, на початку березня він знизив ставку до 1,5%, що стало найнижчим показником з часу створення цього фінансового інституту.

Тріше повідомив, що збирається ще більше знизити ставку і довести її до 1% до середини поточного року.

Як повідомлялося, кілька днів тому голова федеральної резервної системи США Бен Бернанке дав інтерв'ю, де висловився щодо дати закінчення економічної кризи.

Так, він заявив, що рецесія в США скінчиться вже в нинішньому році, а в 2010 році почнеться відновлення економіки.

17 березня Міжнародний валютний фонд знизив прогноз щодо розвитку світової економіки у 2009 році і тепер очікує її скорочення на 0,6% замість зростання на 0,5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: