"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банки пропонують Кабміну допомогти домогосподарствам

Середа, 18 березня 2009, 12:32 -

Президент Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко звернувся до прем'єр-міністра Юлії Тимошенко з пропозицією розробити та прийняти Закон України "Про відновлення платоспроможності домогосподарств".

Про це йдеться в повідомленні АУБ.

Закон передбачає забезпечення державної підтримки соціально-незахищених верств населення, що в умовах кризи втратили свою платоспроможність.

Проект концепції такого закону розроблено Асоціацією українських банків і подано на розгляд Кабінету міністрів .

Реклама:

У листі президента АУБ до прем'єр-міністра України зокрема йдеться: "Просимо розглянути вказаний проект та дати доручення причетним міністерствам і відомствам щодо розробки відповідного законопроекту та здійснення необхідних розрахунків потреби в коштах для його реалізації".

Цільовий напрямок законопроекту: фізичні особи - боржники за іпотечними кредитами. АУБ пропонує:

- для держави - єдині правила надання допомоги та відшкодування боржником отриманих від держави коштів;

- для кредитора - беззаперечний захист прав кредитора на отримання наданих у борг коштів та чітке функціонування механізмів компенсації втраченої вартості боргу;

- для боржника - надання соціальних гарантій збереження житла за умови тимчасового обмеження власних прав.

Концепцією законопроекту також запропоновані визначення межі неплатоспроможності, процедура оголошення неплатоспроможності домогосподарств, дії держави під час відновлення платоспроможності домогосподарств тощо.

Зокрема, концепцією запропоновано, що держава має створити спеціальний фонд по відновленню платоспроможності домогосподарств, який функціонуватиме під управлінням Міністерства праці та соціальної політики.

Такий спеціалізований державний фонд, відповідно до пропозицій АУБ, має реєструватись в органах БТІ та/або земельного кадастру у якості управителя майна домогосподарств, без згоди якого неможливе будь-яке відчуження майна домогосподарств, які втратили платоспроможність.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: