Ціни на свинину пішли вгору

Середа, 18 березня 2009, 11:46

Очікування збільшення митних зборів на імпорт м'яса на 13% призвело до збільшення закупівельних цін на свиней в живій вазі на внутрішньому ринку.

Про це повідомляє прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) з посиланням на результати проведеного асоціацією моніторингу.

"В другій декаді березня у ряді регіонів свиней купували вже по 19 гривень за кілограм, тоді як на два тижні раніше ціни складали 17,5 гривень за кілограм", - говорить експерт з ринків м'яса та м'ясопродуктів УКАБ Єлизавета Святківська.

Зростання цін відбулося і на свинячі напівтуші, говорить експерт УКАБ.

Реклама:

За даними бюлетеня "Моніторинг ринку м'яса і м'ясопродуктів УКАБ", діапазон цін на імпортні напівтуші коливається від 24-25 гривень за кілограм (Польща) до 25,5-27 гривень за кілограм (Голландія, Бельгія).

Що ж до вітчизняної сировини, то її ціни вийшли на рівень з максимальною вартістю імпортної продукції.

Крім того, що сталося збільшення вартості імпорту, постачальникам стало невигідно ввозити охолоджений товар, через масове застосування процедури розширеного аналізу продукції, який триває близько 5 днів.

"В результаті сталося різке скорочення пропозиції сировини для промислової переробки, - говорить Святківська.

За її словами, імпортну свинину в основному купували для виробництва м'ясоковбасних виробів, і коли постачання припинилися, на ринку виник деякий дефіцит.

При цьому відбувається скорочення вжитку м'яса, як переробниками, так і кінцевими споживачами, що пов'язане із зниженням купівельної спроможності споживачів.

Істотне підвищення цін може вплинути на збільшення контрабандних постачань, що може призведе до зниження закупівельних цін на живих свиней внутрішнього ринку.

Підтверджує таку перспективу розвитку подій і той факт, що в Європі ціни на свиней мають тенденцію до зниження.

Якщо протягом 2008 року середні ціни по ЄС-27 зберігалися на рівні 1,47-1,9 євро за кілограм (забійна вага), то за січень-березень 2009 року вони знизилися до 1,35 євро за кілограм.

У лютому-березні імпорт свинини до України склав близько 15 тисяч тонн (основними постачальниками були ЄС-27 і Бразилія).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: