Українські товари виключають з країн СНД

Середа, 18 березня 2009, 11:16

Товарообіг з пострадянськими країнами значно знизився.

Найбільше падіння товарообігу України в січні відбулося з країнами СНД, у меншій мірі - з країнами Європи та Азії, пише видання "Комерсант-Україна" з посиланням на Держкомстат.

Однак така динаміка тимчасова - введення 13-відсоткового мита знизить обсяг імпорту в цілому, але не позначиться на поставках з країнами СНД, з якими в України зона вільної торгівлі, упевнені експерти.

У січні вперше з лютого 2005 року в Україні було зафіксовано позитивне сальдо зовнішньотоварних операцій - 397,8 млн. дол.

Ще два тижні тому Міністерство економіки, посилаючись на дані Держмитниці, заявляло про торговий дефіцит в січні розміром 637,8 млн.дол.

За розрахунками, профіцит склав 400 млн. дол. Такий показник був досягнутий завдяки тому, що темпи зниження обсягів імпорту (-56%, до 2,04 млрд. дол.) виявилися значно більшими темпів падіння обсягів експорту (-34,5%, до 2,44 млрд. дол.).

Найбільше зниження товарообігу зафіксовано з країнами СНД: експорт знизився на 53,1%, імпорт - більш ніж втричі (-68,5%). Набагато меншим виявився спад товарообігу з європейськими (експорт знизився на 27,5%, імпорт - на 44,3%) і азійськими країнами (експорт - на 30,5%, імпорт - на 50%).

Імпорт з Північної та Південної Америки впав всього на 11,7%, експорт - на 48,4%. Зріс товарообіг України з країнами Африки, Австралії та Океанії. Позитивне торговельне сальдо країна не отримала тільки з країнами Америки (- 55,5 млн. дол.) та Австралії (- 0,03 млн. дол.).

Реклама:

Різке падіння товарообігу з країнами СНД експерти пояснюють зниженням імпорту газу, якого в січні надійшло на 197,7 млн. дол., що більш ніж учетверо менше показника січня 2008 року.

Одночасно скоротився машинобудівний український експорт до Росії і країн СНД.

"Ми експортуємо продукцію машинобудування, попит на яку в умовах зниження обсягів інвестування різко падає", - відзначила аналітик ІК Dragon Capital Олена Бєлан.

За словами Бєлан, невелике позитивне сальдо з країнами СНД в січні (42 млн. дол.) означає, що збільшення імпорту газу з лютого знову зробить сальдо негативним.

Як розповів прес-секретар НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський, у лютому НАК закупила газ на суму 360 млн. дол. і в березні очікується аналогічний обсяг закупівель.

З іншими регіонами в України сальдо торговельного балансу може покращитися.

"Зниження обсягів кредитування та вступ в силу 13-відсоткової надбавки на ряд імпортних товарів призведе до ще більшого зниження обсягів імпорту. А позитивна динаміка роботи української промисловості в лютому дозволяє очікувати невелике зростання обсягів експорту", - відзначила аналітик центру Best Світлана Таран.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: