На ринку світлих нафтопродуктів продовжується спад

Вівторок, 17 березня 2009, 16:17

На українському ринку світлих нафтопродуктів у січні-лютому 2009 року спостерігався спад як споживання, так і поставок основних марок палива.

Про це заявив директор ТОВ "Консалтингова група А-95" (Київ) Сергій Куюн, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Згідно прес-релізу компанії, баланс дизпалива за січень-лютий склав близько 640 тисяч тонн, що на 34% (на 322 тисяч тонн), менше ніж за аналогічний період 2008 року, а бензину - 749 тисяч тонн, що на 4,3% (на 35 тисяч тонн) менше, ніж у січні-лютому 2008 року.

Сергій Куюн відзначив, що це вказує на роботу ринку "з коліс".

Реклама:

Він звернув особливу увагу на значне скорочення імпортних поставок.

"Ми бачимо, що при практично те ж виробництві внутрішньому, особливо дизельного палива, так і бензину, саме за рахунок імпорту відбулося величезне зниження балансу. Тобто імпорт дизельного палива знизився майже в 3 рази", - відзначив він.

За словами експерта, імпортери побоюються нестабільності гривні, а падіння споживання, внаслідок чого збільшується термін реалізації ввозиться продукції, позбавляє тим самим економічного сенсу ці поставки.

У прес-релізі "Консалтингова група А-95" з посиланням на дані Державного комітету статистики відзначено, що протягом останніх місяців 2008 року і в січні 2009 року намітилася чітка тенденція зниження споживання нафтопродуктів промисловим сектором - у січні 2009 року обсяги промспоживання бензинів знизилися на 20%, а дизпалива - на 25% порівняно з січнем 2008 року.

Відповідно до прес-релізу, зниження промспоживання - це прямий наслідок фінансово-економічної кризи, яка сильно вдарила по наймогутнішому сектору української економіки - металургії, а разом з ним і по суміжних галузях, зокрема транспортній.

Крім зниження промспоживання, прогресує тенденція до зниження обсягів реалізації бензинів і особливо дизпалива на АЗС.

Сергій Куюн звернув увагу на те, що рівень споживання бензинів у січні минулого року і зараз фактично збігається, незважаючи на значне зростання автопарку.

За його оцінками, подібна ситуація вказує на значне скорочення практичного використання автотранспорту. Крім того, він відзначає подібну тенденцію і на промисловому транспорті.

У той же час Сергій Куюн знову підкреслив, що в цілому ціноутворення на ринку нафтопродуктів в Україні адекватне, а незабаром відбудеться зниження вартості дизпалива і бензину.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!