"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Зростання промисловості буде короткостроковим

Вівторок, 17 березня 2009, 11:54

У зростання української промисловості не вірять навіть самі виробники.

Як відомо, обсяг зростання промислового виробництва у лютому становив 5,4% до рівня січня 2009 року. Це відразу дозволило аналітикам припустити, що дно падіння обсягів промислового виробництва пройдено, пише видання "Комерсант-Україна".

Однак у зростання виробництва не вірять самі промисловці, які часто не можуть спрогнозувати ситуацію більше ніж на місяць вперед.

У лютому промислове виробництво скоротилося на 31,6%, що трохи менше обвалу січня (-34,1%), повідомили в понеділок в Держкомстаті.

Порівняно з січнем минулого місяця промисловість і зовсім збільшила виробництво (5,4%), це навіть вище, ніж у лютому минулого року (4,6%). Зростання до рівня січня показали всі галузі, крім виробництва коксу, продуктів нафтоперероблення (-17%), а також електроенергії, газу та води (-14,4%).

"Лютневий спад у нафтопереробці викликаний простоєм Одеського НПЗ из-за планового ремонту. З 5 березня вони відновили роботу. Що стосується електроенергії, то такий спад виробництва характерний для лютого", - говорить заступник директора центру "Психея" Геннадій Рябцев.

Найбільше зростання в лютому показало виробництво гумових і пластмасових виробів (+35%), що входить в хімічну галузь. На відміну від січня поточного року в лютому ключові галузі української промисловості трохи поліпшили свої показники.

На думку прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, таких результатів вдалося досягти завдяки реалізації антикризових заходів уряду.

"Це не означає, що криза завершилася, і я не хотіла б ні за яких обставин, такої трактовки. Це поки що лише означає, що всі антикризові заходи, які ми приймаємо крок за кроком, потроху дають позитивні результати", - заявила вчора на засіданні Кабміну Тимошенко.

Учасники ринку менш оптимістичні. "Таке високе зростання у роботі хімічної промисловості в основному пояснюється простоєм підприємств у січні через газову війну і лише в невеликій мірі пожвавленням внутрішнього ринку. Збільшення внутрішнього попиту підтримає зростання в галузі", - вважає президент Союзу хіміків України Олексій Голубов.

"На березень у нас ще є замовлення, і, швидше за все, обсяг виробництва в галузі залишиться на лютневому рівні. Але на квітень поки немає замовлень, і дуже ймовірно, що в квітні нас знову чекає спад", - підкреслює генеральний директор "Металургпрома" Василь Харахулах.

Машинобудівники не можуть зробити прогнози навіть на місяць вперед.

"По одному месяцю дуже складно говорити про динаміку. За моїми даними, говорити про підйомі в галузі поки що немає підстав", - зазначає віце-президент групи "Енергетичний стандарт" Віктор Чобан.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: