ММК ім. Ілліча виступає за посилення держконтролю за цінами

Вівторок, 17 березня 2009, 09:39

Маріупольський металургійний комбінат (ММК) ім.Ілліча виступає за посилення державного контролю як за цінами монополістів, так й інших суб'єктів господарської діяльності, продукція яких впливає на рівень цін у промисловості.

Про це повідомляється у фінансовому звіті компанії, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"На наш погляд, в поточному 2009 році цей комплекс заходів повинен включати наступне: мораторій на підвищення цін і тарифів природних монополій, насамперед, тарифів на залізничні перевезення, державне регулювання цін на основні види ресурсів, виробництво яких знаходиться під монопольним контролем, а також види ресурсів, які визначають ціновий рівень промислового виробництва в цілому", - констатується в фінзвіті.

При цьому зазначається, що "таке регулювання можливо забезпечити шляхом декларування цін на підставі собівартості, розрахованої виходячи з необхідних витрат плюс 10% рентабельності".

До переліку видів ресурсів, ціни на які підлягають державному регулюванню, на думку адміністрації ММК ім.Ілліча в обов'язковому порядку необхідно включити аглоруди, залізорудний концентрат, кокс доменний та феросплави всіх видів.

Торкаючись контролю цін, у звіті пропонується передбачити обов'язковість декларування суб'єктами підприємницької діяльності в Мінекономіки зміни цін і тарифів, якщо протягом календарного кварталу зростання цін перевищує 2% зафіксованого рівня. Перелік таких товарів (послуг), на думку меткомбінату, повинен визначатися Міністерством економіки.

ММК ім.Ілліча виступає за заборону використання доларового еквіваленту при встановленні цін на внутрішньому ринку.

"Заборона повиннна поширюватися на всі види товарів і послуг, включаючи переробку вантажів у портах України", - стверджується в повідомленні.

У фінзвіті компанії відзначається, що в умовах кризи різко підвищується роль держави як регулятора економічної політики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: