"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Обсяг ринку злиттів і поглинань скоротився ушестеро

Понеділок, 16 березня 2009, 18:48

Обсяг ринку злиттів і поглинань (M&A) в Україні 2008 рокускоротився майже в шість разів - до 3,69 мільярдів доларів (36 угод) у порівнянні з 21,49 мільярдів доларів (87 угод) 2007 року.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на висновки аналітиків російського видання M&A-Intelligence.

Як відзначають експерти, значний спад, що почався на українському ринку ще в першій половині минулого року (24 операції на 2,39 мільярдів доларів), посилиться у другому півріччі (12 угод на суму 1,30 мільярдів доларів) у зв'язку з вибухом світової фінансової кризи.

До трійки галузей - лідерів M&A 2008 року за кількістю і за обсягом угод видання відносить фінансовий сектор (вісім угод на загальну суму 1,92 мільярдів доларів), металургію (дві угоди в сумі 590 мільйоні вдоларів) і харчову промисловість (13 угод на суму 575 мільйонів доларів).

Реклама:

"Банкіри швидше зрозуміли нові цінові реалії ринку на відміну від продавців, які часто оцінюють свій бізнес в якусь віртуальну суму, що не враховує кризові тенденції", - пояснює аналітик M&A-Intelligence Вероніка Клубнікіна.

При цьому експерти видання відзначають, що харчопром увійшов до трійки лідерів завдяки лише одній великій угоді в 550 мільйонів доларів, що завершилася у квітні минулого року, тобто до початку активної стадії кризи.

У той же час, на думку керівника аналітичної групи M&A-Intelligence Андрія Зайкова, ступінь концентрації в харчовій галузі України поки що значно відстає від рівня, характерного для більш розвинених економік.

"Тому ми припускаємо, що M&A-активність в цьому бізнесі буде зберігатися на високому рівні", - підсумовує аналітик.

Видання також відзначає, що в останні місяці на міжнародних ринках різко збільшилася кількість заявок на продаж проблемних активів, що надходять з України.

"Звернення швидше схожі на крик про допомогу, але по фантастичною ціною та без урахування явних політичних ризиків. Якщо покупці з числа професійних інвестфондів та окремих інвесторів логічно врахували цінові корекції, то значна частина продавців продовжила мислити торішніми ціновими категоріями. Оборудки почали накопичуватися і потім зриватися ", - йдеться в повідомленні.

Згідно з прогнозами M&A-Intelligence, у 2009 році на українському ринку M&A імовірне переважання тенденції до скупки активів, не запланованих бізнес-стратегіями компаній, оскільки в ситуації нестабільності, зміни курсів валют і плаваючих цін на сировину які-небудь фінансові моделі розвитку бізнесу та грошових потоків не зможуть дати адекватну оцінку бізнесу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!