"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Новинський хоче торгувати зерном

Понеділок, 16 березня 2009, 16:00

Вадим Новінський вирішив зайнятися торгівлею зерном.

Як стало відомо виданню "Комерсант-Україна", "Смарт-холдинг" створив зернотрейдерську компанію "Сагро".

До кінця року компанія планує орендувати близько 30 тис. га землі, а до 2013 року - збільшити площі до 200 тис. га, що можна порівняти з площами найбільших гравців ринку.

"Смарт-холдинг" обрав вдалий час для входження в цей бізнес - в кризу це обійдеться йому приблизно в п'ять разів дешевше, ніж рік тому, підрахували експерти.

Реклама:

"Смарт-холдинг" веде переговори з продавцями прав оренди більш ніж 30 тис. га землі в Центральній Україні, розповів директор з розвитку бізнесу холдингу Ігор Бучацький.

За його словами, в цьому місяці в структурі холдингу буде зареєстрована компанія "Сагро", що займеться вирощуванням, продажем і експортом зернових: пшениці, ячменю, соняшника, кукурудзи і, можливо, сої.

До кінця року "Смарт-Холдинг" планує побудувати в Україні елеватор одноразовою потужністю зберігання близько 60 тис. т і портовий елеватор потужністю 100 тис. т зерна. А до 2013 року - збільшити площу земель до 200 тис. га.

Для порівняння: сільгоспземлі, орендоване найбільшими українськими агрохолдингів, складають більше 80 тис. га.

"Ми давно планували розвинути рослинницької напрямок. Група зацікавлена у присутності у всіх стратегічно важливих галузях країни", - говорить пан Бучацький.

У покупку прав оренди сільгоспземель і будівництво елеваторів до кінця цього року компанія планує інвестувати 10-20 млн. дол. власних коштів.

"Крім того, ми розглядаємо можливість фінансування нового напрямку за рахунок кредитних коштів і коштів партнерів, які можуть стати співвласниками "Сагро", - уточнив Ігор Бучацький.

За його словами, серед потенційних партнерів, з якими зараз ведуться переговори, "є й великі експортери зернових з України".

"З урахуванням того, що через кризу з середини минулого року ціна поступки прав оренди знизилася у п'ять разів - до 200-400 доларів за гектар, заявлених інвестицій буде достатньо для того, щоб орендувати близько 30 тис. га землі в центральних областях України", - підрахував директор з корпоративних фінансів ІК "Арта інвестиційні партнери" Сергій Трифонов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!