Значні коливання гривні не загрожують

Понеділок, 16 березня 2009, 14:23

Прогрес у переговорах з Міжнародним валютним фондом (МВФ) утримає курс гривні від надмірних коливань найближчим часом.

Про це заявив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"До кінця березня у Нацбанку є можливість витрачати на підтримують інтервенції досить багато. Думаю, у нас і на другий квартал ще залишиться певний перехідний запас. Я не бачу причин для прогнозів надмірних коливань у зв'язку із затримкою другого траншу МВФ. Міжбанку в хорошому стані, хоча без затримки з траншем оздоровчі процеси на валютному ринку були б більш надійними ", - сказав він.

Згідно даних Валерія Литвицького, за підсумками торгів на міжбанківському ринку 13 березня середньозважений курс по всіх операціях з доларом зміцнився до 7,94 гривень за долар із 7,99 гривень за долар у попередній день.

Реклама:

Сукупний обсяг торгів доларами на міжбанку в п'ятницю склав 283 мільйонів доларів, в тому числі НБУ продав 68 мільйонів доларів і купив 7 мільйонів доларів. При цьому в цілому з початку року НБУ витратив на підтримку гривні 3935 мільярдів доларів.

За словами радника голови НБУ, надходження коштів від МВФ має переважно психологічне значення для інвесторів.

На його думку, досить висока ймовірність позитивного результату першого перегляду кредитної програми з МВФ. "Є хороший прогрес у переговорах щодо повернення місії: факт прогресу в переговорах з МВФ вже підтримує ринок у стабільному стані і підтримає в майбутньому - до одержання другого траншу", - підкреслив він.

За словами Литвицького, підтримку гривні також надають позитивні зміни в стані поточного рахунку платіжного балансу, уповільнення інфляції, відсутність платіжних проблем в розрахунках за природний газ з Росією, поліпшення ситуації в будівництві і зниження активності політичних дискусій щодо Нацбанку.

Крім того, сказав він, підтримку гривні надасть пом'якшення спаду в промисловості, яке очікується за підсумками лютого.

Як повідомлялося, восени 2008 року МВФ затвердила для України кредитну програму stand by розміром 11 мільярдів SDR (16,5 мільярдів доларів), з яких НБУ вже отримав близько 4,5 мільярдів доларів.

Програмою передбачено, що місія МВФ буде щоквартально перевіряти виконання Україною умов меморандуму. У випадку їхнього дотримання наступний транш мав надійти 15 лютого (1, 25 мільярдів SDR), а потім - 15 травня (2, 5 мільярдів SDR), 15 серпня (0, 75 мільярдів SDR) і 15 листопада (2 мільярди SDR) 2009 року.

Місія Фонду, яка працювала в Україні в кінці січня - на початку лютого, не змогла завершити перегляд через ряд неузгоджених питань. Однак у березні уряд України затвердив рішеня для продовження співробітництва з МВФ та отримання другого траншу кредиту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!