Українцям радять переходити на готівку

Понеділок, 16 березня 2009, 13:13

Загострення дефіциту ліквідності вилилося в березні у систематичні затримки платежів.

Експерти оцінюють обсяг завислих в банківській системі коштів у 8-10 мільярдів гривень і наполегливо радять компаніям і пересічним українцям переходити на розрахунки готівкою, повідомляє видання "Дело".

Торгові підприємства вже почали вивозити гроші валізами, щоб розплатитися зі своїми постачальниками, та все з більшою небажанням приймають платіжні картки у покупців. Уникати банків намагається і населення: оплата комунальних послуг все частіше відбувається в касах ЖЕКів, а кабельного телебачення, телефону та інтернету - в обслуговуючих компаніях.

Першими жертвами платіжного кризи в Україні стали підприємства, які ще в кінці 2008 року не могли вчасно отримати перераховані кошти. Справжньою системою віднедавна стали і затримки карткових платежів: мінімальний термін зарахування коштів на рахунку складає два-три дні, максимальний - п'ять-сім.

Реклама:

Торговці і підприємства сфери обслуговування тут таки знайшли вихід зі становища: усіма правдами і неправдами почали обмежувати приймання до оплати платіжних карток.

За словами начальника управління організації карткових програм банку "Хрещатик" Сергія Головань, "дійшло до того, що в деяких торгових точках з'явилися списки банків, чиї картки не приймаються до оплати. Це можна пояснити тільки одним: фінустанови, які обслуговують ці магазини, побоювалися неотримання грошей по картковій транзакції від банків-емітентів, які знаходяться під контролем тимчасової адміністрації або зазнають фінансових труднощів".

У сумі загальний обсяг затриманих перерахувань в Україні, за оцінками фінансистів, до середини березня досяг 8-10 мільярдів гривень, кількість банків, які затягують платежі, - 75-80 мільярдів гривень.

Найчастіше прострочують виплати та зарахування коштів на рахунки фінустанови, в яких НБУ було введено тимчасову адміністрацію або призначено куратора: "Промінвестбанк", "Укрпромбанк", "Західінкомбанк", "Трансбанк", "Одеса-банк", "Банк регіонального розвитку", "Укргазбанк", "СоцКомБанк", а також "Національний кредит", "Причорномор'я", "Київ" і "Надра".  

16 березня НБУ ввів тимчасову адміністрацію також і до "Родовід Банку".

Банкіри виділяють одну причину платіжного кризи - загострення кризи ліквідності. За даними НБУ, з 2 лютого по 3 березня залишки на коррахунках фінустанов знизились одразу на 5 мільярдів гривень (до 13,2 мільярдів), загальний відтік депозитів юридичних і фізичних осіб у січні-лютому склав 37,3 мільярдів гривень.

За даними НБУ, у січні банківська система була рефінанована на 4,7 мільярдів гривень, у лютому - на 15,2 мільярдів гривень. За оцінками фахівців, при таких темпах фінансування, згідно з оптимістичними прогнозами, платіжна криза в Україні закінчиться до початку осені, за песимістичними - у січні-лютому 2010 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: