"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Швейцарський "податковий рай" заборонили

Понеділок, 16 березня 2009, 11:06

Світові офшорні банківські центри відступають під тиском розвинених країн, які хотіли б розширити свої можливості для переслідування неплатників податків.

Як очікується, на квітневій зустрічі лідерів G20 будуть висунуті нові заходи з боротьби проти зон, які прийнято називати "податковим раєм", повідомляє агентство "Интерфакс". 

Ця боротьба набуває особливої актуальності в умовах кризи, коли практично всі країни зіткнулися з гострими бюджетними проблемами та скороченням податкових надходжень.

Крім того, уряду хочуть показати рішучість покарати тих, хто виявився замішаний в крах різного роду фінансових інститутів, але при цьому встиг заробити багатомільйонні стану і вивезти їх в безпечне місце.

Швейцарія оголосила в п'ятницю, що пом'якшить закон про банківську таємницю, що дозволить закордонним країнам запитувати інформацію про своїх громадян, ухиляються від сплати податків.

До сих пір такі запити задовольнялися лише по відношенню до злочинців, звинувачених в кримінально карних злочинах (ухилення від податків таким у Швейцарії не вважається).

Таким чином, закордонним країнам, які тепер зможуть укласти з Берн двосторонні угоди про уникнення подвійного оподаткування, тепер стане простіше взаємодіяти зі швейцарськими владою.

Британський прем'єр Гордон Браун назвав рішення Швейцарії початком кінця для зон "податкового раю".

Про пом'якшення режиму доступу до банківської таємниці оголосили також Австрія та Люксембург, а до цього - Андорра та Ліхтенштейн. 

Про готовність підвищити "прозорість" заявили також офшорні зони на островах Джерсі та Мен, аналогічні кроки роблять Сінгапур і Гонконг.

При цьому Швейцарія не має наміру відмовлятися від збереження режиму таємності банківських вкладів, встановленого в 1934 році.

Президент та міністр фінансів Швейцарії Ганс-Рудольф Мерц заявив, що країна буде надавати необхідну інформацію лише по деталізованим запитами представників інших країн в окремих випадках.

Увага до міжнародних банківських центрів, які мають більш ліберальний податковий режим, різко зросла в останні місяці.

Організація з економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) включила в список країн, які не виявляють готовність співпрацювати в податкових питаннях, крім Андорри, Ліхтенштейну, Монако, також Швейцарію, Австрію, Сінгапур і Гонконг.

Побоюючись наслідків включення в "чорний список", більшість з цих країн почали діяти.

Зміна позиції Швейцарії можна вважати найбільшою перемогою. У цій країні, за даними The Wall Street Journal, зосереджено 27% всіх приватних активів, розміщених в офшорних зонах.

За даними Національного банку Швейцарії, загальна сума активів, розміщених у банках країни, становить 3,82 трлн франків ($ 3,22 трлн), з яких 17% припадає на закордонних приватних осіб.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: