Нацбанк не виконав вимогу Ющенка

Понеділок, 16 березня 2009, 09:56

Нацбанк не виконав вимогу президента Віктора Ющенка до кінця минулого тижня застосувати санкції до банків, які спекулювали валютою.

Наразі НБУ почав перевірку лише 8 з 25 банків, названих президентом, і підготував проект рішення, яким зобов`яже банки подавати повний пакет документів при купівлі/продажу валюти, пише видання "Комерсант-Україна".

Реальні санкції можуть бути застосовані вже цього тижня, але банкіри сумніваються, що НБУ ризикне знизити довіру до банківської системи.

В понеділок вранці президент Віктор Ющенко повинен в черговий раз провести зустріч з банкірами, на якій чиновникам НБУ доведеться відзвітувати про виконання доручення президента щодо розслідування спекуляцій на валютному ринку.

Реклама:

Ще 2 березня президент доручив НБУ і правоохоронним органам за десять днів перевірити роботу 25 банків, причетних до спекуляцій з валютою. А 11 березня, після зустрічі президента з банкірами, Нацбанку дали п`ять днів на застосування санкцій.

"До кінця цього тижня (15 березня) Нацбанк проведе засідання правління, на якому розгляне ці матеріали, - і до порушників будуть застосовані заходи впливу", - заявив тоді перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак.

Банкіри, присутні на останніх зустрічах в СП, повідомили, що там заявлялося про порушення, яких нібито припустилися "Донгорбанк", "Сітібанком" (Україна), "Каліон Банк Україна", "Місто-банк" і низка дрібних кредитних установ.

Представники багатьох банків з 25 запрошених до президента не прийшли, сказали учасники зустрічей.

"Двох голів банків, які прийшли в СП, просто насварили. Адже в Нацбанку визнали порушенням те, що хтось продавав валюту за курсом, вище названого їм середньовиваженого", - сказав один з банкірів.

У Нацбанку повідомили, що правління минулого тижня не ухвалювало рішення, що стосується валютних спекулянтів.

"Це компетенція заступника голови НБУ Олександра Савченка, який давно перебуває на лікарняному, - сказав один з членів правління НБУ.- У четвер ми підготували план заходів щодо стабілізації банківської системи і направили його в банки для узгодження".

За його словами, проектом цього рішення вносяться зміни в порядок подачі банками документів при здійсненні безготівкових валютообмінних операцій, що має знизити можливість спекуляцій.

Банкіри сумніваються, що регулятор буде відбирати ліцензії, повідомляє агентство "УНІАН".

"Курс пішов униз, і це повинно заспокоїти всіх, - відзначив скарбник одного з найбільших банків.- Спекуляції були у всіх, але у когось є хороший `дах`, у когось - ні (пан Шлапак відзначав `коректну поведінку` десяти найбільших банків). Зараз, звичайно, можуть показово покарати `стрілочників`, але навряд чи це відбудеться, тому що посилиться недовіра до всіх банків".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!