"Двадцятка" буде боротися з кризою через вільну торгівлю

Неділя, 15 березня 2009, 15:34

Міністри фінансів і голови ЦБ країн "групи двадцяти"(G20) готові прийняти будь-які заходи, необхідні для відновлення економічного зростання і будуть боротися проти всіх форм протекціонізму.

Про це йдеться в підсумковому комюніке G20, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

G20 запевнила, що забезпечить відновлення зростання і довгострокову фінансову стабільність.

Однак поки що учасники зустрічі зосереджені на середньострокових діях. Вони рекомендували саміту лідерів G20 в Лондоні 2 квітня забезпечити необхідний нагляд і регулювання всіх системоутворюючим фінансових інституцій, ринків та інструментів.

На думку фінансової G20, необхідно ввести реєстрацію хедж-фондів або їх керівників, а також обов'язкове розкриття інформації, яка дозволяла б оцінити створювані хедж-фондами ризики.

Жорсткість регулювання необхідно підкріплювати посиленням макропруденціального нагляду, щоб запобігати системним ризикам, вважають учасники зустрічі.

G20 зазначає, що фінансове регулювання швидше послаблює, ніж посилює циклічність економіки.

Учасники зустрічі впевнені, що для запобігання та вирішення криз необхідно міжнародне співробітництво, включаючи введення наглядових колегій, інституційне посилення Форуму фінансової стабільності (ФФБ) і запуск програми заходів щодо запобігання криз на ранніх етапах в рамках ФФБ та Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Ключовим пріоритетом "двадцятки" є відновлення ринку запозичень шляхом подолання проблем у фінансовому секторі.

Зокрема, G20 має намір надавати підтримку ліквідності, капіталізувати банки і вирішити проблему "поганих" активів за допомогою загального плану, який є додатком до комюніке.

"Двадцятка" зазначає, що фінансові вливання забезпечують необхідну підтримку для зростання економіки і кількості робочих місць.

На їхню думку, спільні дії в цьому напрямку підсилюють ефект, тому вже оголошені заходи повинні бути реалізовані без зволікання.

Учасники зустрічі запевнили, що глави ЦБ G20 будуть підтримувати політику низьких процентних ставок так довго, як це буде необхідно.

Вони будуть використовувати повний набір інструментів грошової політики, включаючи нетрадиційні інструменти, узгоджуються з ціновою стабільністю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!