Росія тисне на ЄС через українську ГТС

Субота, 14 березня 2009, 13:37

Росія намагається чинити тиск на Європейський Союз з метою перенесення конференції по модернізації української газотранспортної системи, запланованої на 23 березня в Брюсселі.

Про це повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело, наближене до організаторів цієї конференції.

"В останні дні, перед проведенням запланованої на 23 березня поточного року в Брюсселі інвестиційної конференції по модернізації ГТС України, Росія намагається здійснити тиск на ЄС з метою перенесення конференції на невизначений термін", - сказало джерело.

На думку співрозмовника агентства, це пов'язано, насамперед, з бажанням РФ підвищити свої шанси на одержання кредитних ресурсів для альтернативних українському маршрутів, а саме для північного і південного потоків.

Реклама:

"Іншим, можливим мотивом РФ може бути бажання знову включити до порядку денного тему з приводу створення консорціуму по управлінню українською ГТС", - додав він.

Співрозмовник агентства підкреслив, що Москву не влаштовує, що ЄС планує за підсумками конференції зробити ставку на українську ГТС як "стратегічну артерію" транзиту природного газу європейським споживачам.

Також, за словами джерела, у Росії вважають, що виділення значних кредитних коштів на модернізацію української ГТС дозволить ЄС впливати на прийняття рішень, пов'язаних із транзитом російського газу через Україну.

"До того ж очікується, що питання перенесення закупівлі російського газу з західних на східні кордони України вперше буде серйозно обговорюватися на цій конференції", - додав він.

Як очікується, 23 березня в Брюсселі відбудеться європейська конференція, на якій буде обговорюватися питання інвестицій в українську газотранспортну систему.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: