Світові фондові ринки намацали "дно"

П'ятниця, 13 березня 2009, 16:40

У період з 5 до 11 березня 2009 року основні світові фондові індекси досягли мінімумів за останню декаду.

Про це йдеться в аналітичному звіті Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ).

Це стало наслідком падіння макроекономічних показників США та розвинених країн Європи й Азії, що було на рівні 1980-90-х років.

Так, безробіття у Сполучених Штатах зросло до 8%, а скорочення виробництва за останніми квартальними даними склало 6,2% у річному вимірі. Надії на дієвість та достатність фінансових вливань уряду США знову послабились, зазначається в повідомленні.

Реклама:

Аналогічна картина характерна для Великобританії, єврозони та Японії, падіння реального ВВП якої у 4 кварталі 2008 року за новими оцінками склало рекордні 15% у річному вимірі.

Однак наприкінці тижня 5-11 березня на фондових ринках домінували оптимістичні настрої. Черговим прогнозам закінчення банківської кризи у США найближчим часом сприяла поява даних про прибутки Citigroup у лютому.

Банк Англії та ЕЦБ понизили свої базові ставки на 0,5 п.п. до безпрецедентних 0,5% та 1,5% відповідно. Позитивний глобальний економічний ефект очікується також від масштабного стимулюючого плану Китаю.

За сім днів американські індекси зросли на 0,8-1,3%, європейські - продемонстували від -0,06% до 1,3%, азійські - від -3,3% до 1,2%. Російський ринок знову йшов "попереду планети всієї": індекси РТС та ММВБ підскочили на 11,5% та 7,8% відповідно.

Український індекс ПФТС цього тижня йшов загальносвітовим трендом. За сім днів він зріс на 1,41% до 203,69 пункту. Водночас, активність інвесторів протягом тижня залишалася на дуже низькому рівні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: