Кабмін пообкладає "остарбайтерів" податками

П'ятниця, 13 березня 2009, 16:17

Кабінет міністрів намагається легалізувати доходи трудових мігрантів і змусити їх платити внески до Пенсійного фонду.

Для цього нелегально працюють за кордоном українцям необхідно буде стати платником єдиного податку - 200 грн в місяць, а також щомісяця перераховувати до Пенсійного фонду мінімум по 300 грн., пише видання "Дело".

Це дозволить зберегти мігрантам трудовий стаж і претендувати на отримання підвищеної пенсії після повернення до України.

Експерти не очікують масової реєстрації трудових мігрантів, так як останнім вигідніше мати недержавний пенсійний рахунок.

У четвер, 12 березня, в розпорядженні виявилася копія постанови Кабміну, прийнятого 11 березня, якою норми указу президента № 727 від 3 липня 1998 року "Про спрощену систему оподаткування та обліку суб'єктів малого підприємництва" будуть поширені на трудових мігрантів.

Для одержання статусу підприємця (річний доход не вище 500 тис. грн.) трудові мігранти повинні будуть особисто, поштою або через уповноважену особу подати в держоргани за місцем проживання три документи:
1. Реєстраційну картку.
2 Копію ідентифікаційного коду.
3. Чек про сплату збору (34 грн.).

Фізособа має право сплатити податок одразу за весь рік і перевищувати розміри рекомендованих внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування - на 845-3530 грн. - у 2009 році.

Якщо у підприємців річний доход не перевищить 500 тис. грн., їм не треба буде його декларувати (із сплатою 15% податку). У випадку більшого заробітку вони заплатять 15% суми перевищення.

Директор департаменту фінансів і соціальної підтримки підприємницької діяльності Держкомітету з питань регуляторної політики та підприємництва (розробник проекту постанови Кабміну) Олександр Головко розповів, що документ розрахований на нелегальних мігрантів, змушених у разі виїзду переривати трудовий стаж, від якого залежить розмір пенсії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!