"Газпром" намагається дискредитувати Україну – експерт

П'ятниця, 13 березня 2009, 14:04

"Газпром" сприяє тому, щоб наступив зрив платежів Україною.

Про це заявив директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар, йдеться в повідомленні інтернет-видання "Енергетична політика України".

Есперт відзначив, що російські засоби масової інформації нагнітали напруження щодо ситуації із сплатою.

"Це напруження спостерігалося, перш за все, у засобах масової інформації, і нагніталося воно не тільки і не стільки українськими ЗМІ, скільки російськими. Українські ж лише ретранслювали їх повідомлення про неспроможність української сторони сплатити за спожитий у попередньому місяці газ". - наголосив Гончар.

Реклама:

Він зазначає, що тактика дій "Газпрому" цілком очевидна: сприяти тому, щоб наступив зрив платежів Україною.

"Достатньо лише одного випадку, оскільки в українсько-російському договорі у такому разі зафіксовано автоматичний перехід на систему передоплати за російський газ. Не факт, що із проведенням платежу інцидент було вичерпано", - сумнівається фахівець.

"Росія має серйозні наміри рано чи пізно реалізувати сценарій зриву платежу. Зверніть увагу на те, що інформації з "Газпрому" про підтвердження отримання платежу на даний час немає. Це дозволяє висловити припущення, що, незважаючи на те, що платіж виконано, можливі подальші спекуляції на цю тему", - наголошує Гончар.

Експерт додав, що такі маніпуляції використовуються "Газпромом" для того, щоб чергового разу дискредитувати Україну як неспроможного партнера на газовій конференції в Брюселі 23 травня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!