"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Затримка кредиту МВФ може опустити гривню до 9,0 за долар

П'ятниця, 13 березня 2009, 13:22

Відстрочка надання Україні другого траншу кредиту Міжнародного валютного фонду (МВФ) може спровокувати паніку на ринках і падіння гривні до 9,0-9,2 грн./дол.

Про це заявив начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банк Україна" Олександр Печеріцин, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Якщо МВФ прийме позитивні сигнали від уряду і відновить надання кредиту вже в березні-початку квітня, Нацбанк зможе утримати ринковий курс до кінця березня на рівні 8,0-8,2 грн./дол. В той же час, якщо МВФ повідомить Україні про чергову відстрочку (або про повне припинення фінансування за програмою stand-By), гривня може послабити до рівня 9,0-9,2 грн./дол.", - відзначив він.

За його словами, прийняті урядом 11 березня рішення щодо виконання низки умов МВФ були позитивно сприйняті інвесторами, навіть незважаючи на те, що зміни до бюджету ще повинні бути прийняті парламентом.

Щодо готівкового валютного ринку Печеріцин відзначив, що якщо шанси України на отримання чергового траншу МВФ великі, курс може вийти на рівень 8,1-8,3 грн./дол.

"У протилежному випадку паніка може послабити готівкову гривню ще більше, ніж на міжбанківському ринку", - сказав він.

При цьому аналітик зазначив, що значну роль у динаміці обмінного курсу на готівковому ринку також відіграє наявність чіткої позиції у НБУ щодо своєї курсової політики і його готовність захищати курс.

"Зокрема, проведення спеціальних валютних аукціонів для обслуговування населенням своїх валютних кредитів є одним з ефективних інструментів стримування девальваційних настроїв серед населення", - пояснив Печеріцин.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: