Розрахунки за газ з Росією можуть позбавити Україну ГТС?

П'ятниця, 13 березня 2009, 13:07 -

Застосування передбачених українсько-російськими угодами штрафних санкцій до України створює прямі загрози її енергетичній безпеці.

Про це заявила незалежний експерт з питань енергетики Олена Вітер, йдеться в повідомленні інтернет-видання "Енергетична політика України".

"Призупинення постачання газу українським споживачам як відповідь на погіршення розрахунків не дозволить НАК "Нафтогазу" вчасно компенсувати втрати з інших джерел без шкоди для економіки і промисловості". - відзначає експерт.

Низькі темпи власного видобутку, відсутність стратегічних запасів газу і належної диверсифікації джерел постачання вимагатимуть від України справної і повної оплати за російський газ протягом найближчих кількох років.  

Реклама:

"Одночасне попередження уряду Росії про припинення постачання газу європейським споживачам ставить імідж України як надійного транзитера в пряму залежність від вчасної і повної оплати за поставлений газ". - наголосила Вітер.

Вона додала, що внутрішньополітичні суперечки і конфлікти, які стосуються газової сфери відтепер автоматично стають питанням безпеки не лише для України, але і для європейської спільноти.

"Зважаючи на події останніх тижнів, зокрема розслідування щодо привласненням 11 млрд. куб. м. газу, така ситуація не посилюватиме позитивне сприйняття України на Заході", - аргументує фахівець.

Вона припускає, що одним із предметів переговорів заради збереження стабільних поставок газу може стати спосіб залучення "Газпрому" до управління українською газотранспортною системою.

"Росія, починаючи з 2000 року, під час кожних переговорів заявляє про свій інтерес до цього об'єкту. Під час кризи 2009 року "Газпром" вимагав вільного доступу до документації та об'єктів газотранспортної системи, російський прем'єр Путін заявив, що Росія готова взяти участь у приватизації ГТС України, якщо Київ цього захоче", - запевнила експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: