Збиткові спиртзаводи більше не працюватимуть

П'ятниця, 13 березня 2009, 11:31

Прийнято остаточне рішення про заборону на пропуск повністю збиткових заводів. Про це повідомляє прес-служба державного концерну "Укрспирт". 

Таким чином він "позбудеться "баласту" - підприємств, що з 1996 року не працюють зовсім, або працюють неефективно та накопичують борги. В 2009 році дозволів на пропуск не отримають спиртові заводи, яки в 2008 році працювали зі збитками", - говориться у повідомленні.

Рішення прийнято за результатами підсумкових нарад за регіонами, в ході яких спеціальна комісія концерну, спільно з представниками органів місцевого самоврядування, мала нагоду детально вивчити економічну та соціальну ситуацію на кожному заводі. Також, спеціальна комісія концерну буде розробляти можливі шляхи вирішення заборгованості по заробітній платні на проблемних підприємствах. 

Станом на сьогодні, основну частину прибутків концерну "Укрспирт" (67.83%)  формують 10 кращих заводів. Але їхні та інших заводів здобутки розчиняються в показниках іншої десятки, - ТОП 10 найгірших заводів приносять концерну 64.34% (близько 41 тис. грн.) збитків. Ще 10 заводів вже кілька років не виробляють продукцію, але людям стабільно нараховують повну зарплатню, таким чином ще збільшуючи заборгованість.

Реклама:

"Склалася ситуація в якої всі були обмануті: працівники - бо не могли звільнитися і знайти собі іншу роботу, і держава - бо непрацюючий завод стабільно нарощував безперспективну  заборгованість перед бюджетом. Сьогодні є заводі, сумарна заборгованість яких перевищує сукупну вартість самих заводів, включно з можливими прибутками у разі пропуску на кілька років наперед", - повідомляє прес-служба "Укрспирту". 

За результатами 2008 року 33 підприємства концерну "Укрспирт" є збитковими. Багатьох з них також стосується проблема нарахування зарплатні та інших виплат в повному обсязі, навіть якщо завод вже кілька років поспіль не продав жодного декалітру спирту.

Станом на 1.03.2009 року, тільки 23% загальної заборгованості по заробітній платні - це заборгованість працюючих заводів, що має перспективу погашення. Все інше - 77% заборгованості - це нарахування заводів, яки вже давно не працюють. Це безперспективна заборгованість, але ніхто досі не міг цього визнати.

"Навіть якщо сьогодні приймуть всі необхідні для розвитку галузі закони: біоетанол, біопаливо, технічний спирт як сировина для хімічної промисловості, то зазначені підприємства не мають майбутнього. Їх можна використати хіба що як майданчики для будівництва нових, високотехнологічних підприємств. Велика кредиторська заборгованість, тотальна зношеність обладнання і відсутність ринків збуту готової продукції підтверджують недоцільність пропуску даних підприємств. Ми змушені іти на цей непопулярний крок заради забезпечення розвитку галузі", говорить голова концерну "Укрспирт" Іван Яковець. 

"Рішення про скорочення виробництва харчового спирту мало бути прийняте ще 10 років тому, але всі говорили лише про алкоголь та  приватизацію галузі. Це дуже зручно - не помічати головних проблем і, користуючись тяжким станом, намагатися відібрати у держави останнє", - додає він

Загальна потужність українських спиртових заводів 62.6 млн. дал. Сталий об'єм внутрішнього ринку харчового спирту 20-22 млн. дал. Потенційний об'єм експортних ринків, доступних для українських виробників близько 10 млн. дал.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!