"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Через дешеве російське вугілля українські шахти сидять в боргах

Четвер, 12 березня 2009, 13:40

Вугільна галузь простоює і зазнає збитків.

Основних причин дві: зниження попиту й обвал цін на вугілля, повідомляє агентство "УНІАН" з посиланням на тижневик "Коментарі".

Так, ДП "Макіїввугілля", що об'єднує сім шахт в Донеччині, у січні 2009 року видобуло 289 тис. тонн вугілля, що на 1,7% (або 4,9 тис. тонн) більше, ніж у січні минулого року.

При цьому підприємство не здатне в повному обсязі заплатити податки. На даний момент заборгованість "Макіїввугілля" перед бюджетами всіх рівнів і Пенсійним фондом становить близько 380 млн. грн.

Реклама:

Головна причина стрімкого "обростання" "Макіїввугілля" боргами - не менш стрімке падіння ціни на вугілля. Так, якщо у вересні 2008 року тонна концентрату коксівного вугілля (більше 80% в обсязі видобутку цього підприємства) коштувала близько 2 тис. грн., то сьогодні - 600 грн.

Привабливість російського вугілля пояснюється тим, що росіяни йдуть на цінові поступки, аби тільки зберегти обсяги експорту.

"Росіяни ведуть політику демпінгових цін на зовнішніх ринках, щоб зберегти обсяги продажів. Політика росіян відносно українських споживачів така, що на аналогічні марки українського коксівного вугілля вони встановлюють ціну за тонну на 5-10 доларів нижчу з урахуванням витрат на доставку до кінцевого українського споживача", - повідомив Олександр Францишко, який до 4 лютого 2009 року займав пост першого заступника голови Мінвуглепрому України.

До кризи рентабельність більшості російських вуглевидобувних компаній досягала 100%, тому в них є запас міцності.

"У цілому російські шахти більш рентабельні, порівняно з українськими, тому що вони пізніше будувалися й більш технологічно оснащені", - говорить Францишко.

За його словами, вітчизняні шахти не здатні продавати вугілля дешевше російського через обмежені можливості держбюджету, у якому передбачені кошти на компенсацію різниці між собівартістю видобутку вугілля й ціною його реалізації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: