Суверенний дефолт Україні не світить

Четвер, 12 березня 2009, 13:30
Суверенний дефолт України вкрай малоймовірний, незважаючи на девальвацію гривні і погану динаміку макроекономічних показників.

Про це заявили учасники інвестиційного саміту, що пройшов на поточному тижні в столиці Великобританії, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Як повідомив у ході саміту старший науковий співробітник Петерсоновського інституту міжнародної торгівлі Андерс Аслунд, для суверенного дефолту країни немає економічних причин, хоча перспектива економіки України багато в чому залежить від внутрішньополітичної ситуації.

У зв'язку з цим він підкреслив важливість перегляду державного бюджету України на 2009 рік та підвищення рівня бюджетної дисципліни.

У той же час керівник відділу досліджень країн Центральної та Східної Європи Royal Bank Scotland Тімоті Еш висловив думку, що Україні все-таки не уникнути в 2009 році декількох реструктуризацій і дефолтів у приватному секторі.

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності Микола Азаров заявив, що "державний дефолт для України неможливий", хоча економіка країни зазнає гранично високий тиск через державну політику стимулювання споживання.

"Наші традиційні галузі знаходяться на крутому спаді і поки не видно цьому кінця ... Державний бюджет перетворено у кредитора Пенсійного фонду", - сказав він.

За даними Азарова, за січень-лютий-2009 держбюджет за доходами наповнений лише на 8% від плану на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: