Яценюк знає, як врятувати українське село

Середа, 11 березня 2009, 18:58
Гостра нестача коштів на проведення в Україні весняно-польових робіт може бути оперативно компенсована за рахунок рефінансування Національним банком комбанків, які кредитують сільгоспвиробників.

Таку думку висловив лідер громадської ініціативи "Фронт змін" Арсеній Яценюк на зустрічі з жителями села Кумейки Черкаської області в середу, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, достатньо навіть 2 млрд. грн., щоб селяни успішно засіяли і пролонгували вже отримані кредити.

"Для цього необхідна підтримка уряду і цільова підтримка НБУ тих банків, які видали кредити аграріям. Рефінансування цих банків дозволить відстрочити погашення раніше отриманих позик", - сказав він.

При цьомуекс-спікер Верховної Ради відзначив, що роздувати кредитну підтримку сільгоспвиробника немає потреби.

"Я б не розкидавився мільярдами. Дуже добре пам'ятаю 2003 рік. Я в той час працював в НБУ. Тоді в Україні був неврожай, і саме в той рік країна повинна була закупити зерна на 2 млрд. дол. Але ми це питання вирішили всього за 400 тис. дол. і фактично закрили проблему з продовольчою кризою", - підкреслив Яценюк.

Напередодні Міністерство аграрної політики України заявило про те, що українські банки відмовляються кредитувати аграріїв.

З необхідних 5 млрд. грн. сільгоспвиробники змогли за перші два місяці цього року отримати, за розрахунками міністерства, лише 10%.

На думку Яценюка, Україна в умовах економічної кризи повинна з особливою обережністю підходити до регулювання ринку продовольства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: