"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ та Світовий банк: в Україні критичне старіння населення

Середа, 11 березня 2009, 14:21

Україна в середньостроковій перспективі повинна здійснити пенсійну реформу у зв'язку з критичним старінням населення.

Таку думку висловили постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр і виконувач обов'язків директора Світового банку в Україні, Білорусі і Молдові Пабло Сааведра на прес-конференції в Кабінеті міністрів, повідомляє агентство "УНІАН".

"Вирішення питання пенсійної реформи - це питання буде надзвичайно актуальним для України в середньостроковій перспективі. Необхідно продовжувати роботу в цьому напрямі, і зараз якраз експерти МВФ і Світового банку зосередили свої зусилля на пошуках шляхів реформування системи", - сказав Альєр.

У свою чергу виконувач обов'язків директора Світового банку відзначив, що демографічний профіль України є одним з найгірших у Європі.

Реклама:

"Проблема старіння нації характерна й для інших країн, зокрема, для Польщі та інших країн Східної Європи, але питання в тому, що ці країни пенсійну реформу здійснили вже давно - в 90-х роках або на самому початку двохтисячного, бо вони розуміли, що їх демографічний профіль погіршується і з цим треба щось робити", - сказав Сааведро.

"Мені здається, що стосовно старіння населення Україна має найгірший демографічний профіль в Європі, тому все це посилює фіскальний тиск", - додав він.

Представник Світового банку наголосив, що пенсійна реформа повинна здійснюватись поступово.

"Усі зміни, які здійснюватимуться, будуть розтягнуті на триваліший період часу. Є шляхи й заходи, за допомогою яких можна здійснити пенсійну реформу так, щоб вона не позначилася негативно на найбідніших верствах пенсіонерів", - вважає Сааведро.

Разом з тим, постійний представник МВФ в Україні Альєр не відповів на запитання, чи вимагав фонд від України збільшення пенсійного віку.

У свою чергу віце-прем'єр Григорій Немиря визнав, що пенсійна реформа в Україні повинна відбутися в середньостроковій перспективі при обов'язковому супроводі значних змін національного законодавства.

"Але є й інший аспект цього питання: кроки, які мають бути здійснені для посилення стану Пенсійного фонду, і ці кроки можуть бути вжиті як на законодавчому рівні, так і в рамках повноважень Кабінету міністрів", - сказав він.

Як відомо, у вівторок прем'єр-міністр Юлія Тимошенко виступила проти підвищення пенсійного віку для жінок та чоловіків в Україні.

"Поки я прем'єр-міністр, ніхто не зможе підвищити пенсійний вік для жінок та чоловіків", - заявила прем'єр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: