Ахметов – найбагатший в Україні

Середа, 11 березня 2009, 09:36
Депутат від Партії регіонів Рінат Ахметов є найбагатшим з-поміж українських бізнесменів за версією американського журналу "Форбс", в рейтингу мільярдерів якого він посів 127 місце з капіталом 7 мільярдів 300 мільйонів доларів.

Усього в списку "Форбс" шість прізвищ українських громадян, передає Радіо "Свобода".

Номер 203-й - Віктор Пінчук зі статком 5 мільярдів доларів. На 50 позицій нижче стоїть Ігор Коломойський, статок якого оцінюють у 4, 2 мільярда.

Трохи далі - Геннадій Боголюбов - 4 мільярди, Костянтин Жеваго - 3,4 мільярда доларів. Останній в українському списку - Сергій Тарута, який, за версією журналу, має 2,7 мільярда доларів.

Сукупний капітал українських олігархів оцінюється у 26 мільярдів 600 мільйонів доларів.

Реклама:

Однак невідомо, чи справді в Україні лише шестеро мільярдерів. За деякою інформацією, співвласник RosUkrEnergo Дмитро Фірташ має капітал обсягом майже 4 мільярди доларів, зазначає радіо.

Між тим, у рейтингу найбагатших людей світу "Форбс" усього 1062 прізвища.

Найбагатший - американський інвестор Уоррен Баффет. Він цього року випередив голову компанії "Майкрософт" Білла Ґейтса, який вважався номером 1 упродовж останніх 13-ти років. Попри всі пертурбації фондової біржі, статок Баффета збільшився за останній рік на 10 мільярдів і становить нині 62 мільярди доларів.

У Гейтса - 58 мільярдів, і він на третьому місці. На друге місце вийшов мексиканський магнат, власник телекомунікаційних мереж Карлос Слім Хелу. Його капітал оцінюють у 60 мільярдів доларів.

У першій десятці багатіїв - чотири індуси. На четвертому місці, після Ґейтса, індійський олігарх Лакшмі Міттал, який є співвласником українського металургійного комбінату "Криворіжсталь". Він мешкає у Великій Британії. У нього 45 мільярдів доларів.

На 9 місці у рейтингу "Форбс" - російський олігарх, 40-річний Олег Деріпаска. Його капітал, за даними журналу, становить 28 мільярдів доларів.

На мільярд менше у Карла Альбрехта, німця, який замикає першу десятку багатіїв світу.

Серед мільярдерів у списку "Форбс" 80 російських прізвищ, що на 7 прізвищ менше, ніж минулого року: від Абрамовича й Потаніна до мало кому відомих Пономаренка й Генералова. Є й 40-річний багатій на прізвище Скоробогатько, з капіталом у мільярд 400 мільйонів доларів, що дозволяє йому посісти 843-тє місце у списку.

За кількістю супербагатіїв поза конкуренцією Сполучені Штати Америки. У США понад 400 мільярдерів, хоча цього року через економічну кризу багато хто з інвесторів зазнав величезних збитків і список найбагатших людей світу дещо покоротшав.

Перша десятка багатіїв, за даними журналу, втратила за минулий рік близько 150 мільярдів доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: