Претензій Росії стосовно України закладені в газових контрактах?

Вівторок, 10 березня 2009, 17:10
Контракти, підписані 19 січня 2009 року, не спростили, а навпаки - ускладнили відносини у газовій сфері з Російською стороною: тепер для врегулювання поточних питань необхідні щомісячні переговори, тоді як такі переговори проводилися лише раз на рік.

Так вважає уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє прес-служба президента.

"Нещодавні заяви російського керівництва свідчать про те, що тепер наприкінці кожного місяця існує загроза припинення поставок і транзиту природного газу за одностроннім рішенням російської сторони", - заявив Соколовський.

Він пояснив, що одна з основних причин цього - наявність принципу "бери або плати" в українсько-російському контракті про купівлю-продаж газу при відсутності в транзитному контракті жодних гарантій поставок російською стороною газу в українську ГТС для подальшого його транзиту європейським споживачам.

Посилаючись на попередню інформацію, Соколовський повідомив, що під час переговорів, проведених на міжкорпоративному рівні у січні та лютому, "Газпром" погодився на ігнорування принципу "бери або плати" в перші два місяці поточного року і за цей період прийняв від "Нафтогазу" оплату скорочених на 1,5 млрд. куб. обсягів імпортного газу "за фактом", але офіційно російська сторона не підтвердила цієї норми на 2009 рік у цілому.

Реклама:

Він нагадав, що відповідно до контракту Українська сторона в 2009 році зобов'язана заплатити російській стороні за 40 млрд. куб. газу. Незважаючи на це, керівництвом українського уряду задекларовано необґрунтований і суперечливий з точки зору міжнародного права намір розрахуватися лише за 33 млрд.

Він прогнозує, що подальше зволікання керівництвом уряду з офіційним і прозорим врегулюванням контрактних зобов'язань щодо проплати за фактично імпортований газ створює реальну загрозу появи наприкінці цього року серйозних боргових претензій до української сторони з боку російської.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!