RosUkrEnergo виганяють з Польщі і Угорщини

Вівторок, 10 березня 2009, 10:09

Польща вирішила проблему дефіциту газу, що виникла у зв`язку з виключенням трейдера RosUkrEnergo зі схеми постачань газу в Україну.

"Газпром" домовився переоформити на себе контракт з Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) на постачання 2,5 млрд куб. м газу, повідомляє агентство "УНІАН" з посиланням на "Комерсант".

ТОВ "Газпром експорт" погодилося узяти на себе контракт RosUkrEnergo (на 50% належить "Газпрому") щодо постачань газу до Польщі, пише видання.

Вони були зупинені під час російсько-української газової війни і з того часу не поновилися: сторони звинуватили трейдера в розпалюванні конфлікту, і компанія фактично позбулася можливості постачань газу.

Реклама:

Щоб "Газпром" замінив RosUkrEnergo у Польщі, потрібно підписати доповнення до її міжурядової угоди з Росією, обговоривши додатковий об`єм постачань. В рамках візиту до Варшави заступник голови правління російської компанії Олександр Медведєв якраз обговорив із заступником прем`єр-міністра, міністром економіки Польщі Вальдемаром Павляком "розвиток двосторонньої співпраці в газовій галузі".

Як уточнив міністр телеканалу TVN24, зміни до міжурядової угоди будуть внесені найближчим часом і новий контракт підпишуть протягом декількох тижнів.

Наступним кроком повинне стати витіснення RosUkrEnergo з Угорщини.

"Наступним кроком стане витіснення компанії Emfecz з газового ринку Угорщини", - заявив, зокрема, директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

Emfecz належить другому співвласнику RosUkrEnergo Дмитру Фірташу і також купує газ у трейдера.

У "Газпромі" відзначають, що питання постачань газу до Угорщини за контрактами RosUkrEnergo поки не врегульоване.

В понеділок до Москви з офіційним візитом приїде прем`єр-міністр Угорщини Ференц Дюрчань, який, можливо, обговорюватиме з президентом Дмитром Медведєвим і головою уряду Володимиром Путіним і ці питання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: