МВФ: треба позбуватися від "безнадійних активів"

Вівторок, 10 березня 2009, 08:31

Найбільші світові економіки скорочуються темпами, які спостерігалися лише після Другої світової війни.

Про це заявив заступник директора-розпорядника МВФ Джон Ліпскі британській газеті Daily Mail у п'ятницю, повідомляє видання "Ведомости".

"Спад провідних економік світу триватиме весь цей рік і продовжиться в наступному, повернення до стабільного росту не очікується до другої половини 2010 року або початку 2011 року, підтвердив він.

Раніше МВФ очікував більш швидкого виходу світової економіки з кризи - на рубежі 2009-2010 років. Але в січні фонд знизив прогноз глобального зростання на 2009 рік з 2,2% до 0,5%, а на початку березня керівник підрозділу МВФ в Західній півкулі Ніколас Ейсагірре заявив, що, швидше за все, прогноз буде переглянуто ще раз і світовий ВВП цього року чекає скорочення.

Реклама:

Спад світової економіки в цьому році прогнозує в опублікованому в неділю прогнозі Світовий банк.

Зведені випереджаючі індекси, що опублiкованi ОЕСР у п'ятницю, підтвердили послаблення всіх провідних економік. Показники ОЕСР, єврозони, п'ятірки азіатських тигрів і G7 знизилися до нових мінімумів (-9,1, -8,4, -12,1, -9,6 пунктів в річному вираженні).

Аналіз ОЕСР показав, що лідерами падіння стали нещодавні локомотиви світової економіки - Бразилія, Китай, Індія і Росія.

В умовах тривалої кризи потрібні нові заходи економічної політики, пишуть аналітики МВФ в дослідженні "Доказ для глобального фіскального стимулювання", опублікованого в п'ятницю.

В основному країни збираються різко збільшувати держвитрат тільки в 2009 році, але в 2010 році будуть потрібно ще більше вливань, попереджає МВФ. Головне - не витрачати гроші на підтримку всіх економічних суб'єктів, держдопомога повинна бути вибірковою і стосуватися лише "життєздатних" компаній, впевнені у фонді, "безнадійні активи" необхідно ліквідувати.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: