"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Долари стануть заставою для банків під кредити рефінансування

Неділя, 1 березня 2009, 22:01
Національний банк України (НБУ) розробив проект нової редакції положення про регулювання ліквідності банків, яким передбачається включення іноземної валюти в перелік прийнятного забезпечення під кредити рефінансування.

Про це повідомляється в листі НБУ, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

Відповідно до листа, банки можуть надати свої зауваження та пропозиції щодо цього документа до 5 березня 2009 року.

У проекті положення зазначається, що прийнятною заставою під кредити рефінансування можуть стати долари США, євро, англійські фунти стерлінгів, швейцарські франки та японські ієни. Нацбанк зможе надавати кредит рефінансування під забезпечення інвалютою, що розміщена в НБУ як гарантійний депозит.

Відповідно до проекту, надання кредитів можливо, як і раніше, під заставу державних облігацій України; держоблігацій України, які знаходяться у довірчій власності банку; депозитних сертифікатів НБУ; цінних паперів Державної іпотечної установи; іпотечних облігацій, облігацій місцевих позик, облігацій підприємств, що вільно обертаються на ринку.

В якості прийнятного забезпечення за кредитами також пропонується зберегти векселі банків, авальовані іншим банком і гарантії іншого банку-резидента.

У цьому переліку також присутні векселі суб'єктів господарювання - резидентів України, які враховані банком за дисконтною ставкою не нижче рівня облікової ставки НБУ.

При цьому Нацбанк планує в окремих випадках здійснювати рефінансування банків під забезпечення векселів нерезидентів, авальованих іноземними банками з рейтингом, не нижче, ніж "інвестиційний".

"В залежності від ситуації на грошово-кредитному ринку Нацбанк ... може приймати рішення щодо прийняття під забезпечення кредиту рефінансування однорідної або змішаної застави", - відзначається в проекті положення.

Разом з тим, з переліку прийнятного забезпечення пропонується виключити подвійні складські свідоцтва, заставні, майнові права за кредитами та акції власників істотної участі в банку.

У відповідності з новою редакцією положення Нацбанк буде здійснювати підтримку короткострокової ліквідності банків з метою покриття тимчасових розривів ліквідності банку в разі вичерпання ім інших можливостей підтримання ліквідності.

При цьому пропонується зменшити максимальний термін рефінансування шляхом проведення тендера (з 365 до 180 днів) з підтримання ліквідності банків і виключити порядок надання стабілізаційного кредиту банкам, оскільки він по своїй суті не є інструментом підтримки ліквідності банків, а надається для фінансового оздоровлення.

Нацбанк також має намір передбачити в положенні про регулювання ліквідності банків, що обсяг наданого банку кредиту рефінансування (крім кредиту овернайт) не повинен перевищувати 50% розміру його регулятивного капіталу.

При цьому, один банк не може одержати більше 50% обсягу коштів, запропонованих на тендері з підтримання ліквідності банків.

У проекті положення також відзначається, що Нацбанк зможе здійснювати рефінансування банків за процентною ставкою, що не нижче, ніж облікова ставка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: