"Московським" кредитом Тимошенко штовхає Україну в економічну кабалу

Понеділок, 9 лютого 2009, 14:12
 

Заступник голови секретаріату президента  Андрій Кислинський вважає, що тон, яким оточення прем'єра спростовує факт таємних переговорів щодо надання Росією кредиту, підтверджує, що Тимошенко свідомо штовхає Україну в боргову та економічну кабалу, повідомляє прес-служба президента.

"Очевидно, росіяни вивчили "кредитну" історію Тимошенко і знають ціну її підпису як гарантії виконання домовленостей. Найсвіжіший приклад - виконання угоди з МВФ: не встигли висохнути чорнила, як уряд, всупереч угоді, вніс до парламенту держбюджет з дефіцитом, - зазначив заступник голови секретаріату.

"Тому Росія ще до початку перерахування кредитних коштів вимагатиме жорстких гарантій - від застави майна до пільгового продажу держпідприємств. Таким чином Росія по суті поверне собі цей кредит ще до того, як надасть його Україні, - додав він.

За його словами, Україна може повторити сценарій Білорусі, яка під борговим тиском Росії втратила контроль над власною газотранспортною системою та низкою стратегічних підприємств.

Реклама:

"Згадайте, все починалося, як і в Україні: спочатку Росія різко підвищила ціни на газ для Білорусі, а коли в країні почались проблеми з бюджетом та економікою, Москва "люб'язно" запропонувала обміняти дешевий газ на білоруську трубу. Далі боргова петля затягувалася: "газова" залежність змінилася "кредитною", - повідомив заступник голови секретаріату.

У серпні 2007 року ЗМІ повідомляли, як президент Білорусі заявив: "Росія хоче приватизувати не тільки окремі підприємства, навіть безплатно їх прихопити. Вони хотіли б приватизувати усю країну!"

"При цьому Москва навідріз відмовилась переглядати газову угоду з Білоруссю. Натомість запропонувала кредити в обмін на пільговий продаж білоруських підприємств інвесторам з РФ. Зрештою, наприкінці 2007 р. Білорусь у Москві підписала угоду про держкредит на 1,5 млрд. дол., а три місяці тому - ще на 2 млрд. дол.", - нагадав Кислинський.

"Тимошенко не може не знати про трагічний досвід сусідів, - зазначив він - Те, що, з одного боку, йдеться про політичну підтримку Кремлем українського прем'єра, вже практично не викликає сумнівів. З іншого - невідомо, чим така політика обернеться для України, кожної української родини".

Кислинський підкреслив, що навіть ті окремі моменти таємних переговорів, які стали відомі громадськості завдяки вільній пресі, повинні насторожити суспільство.

"Зокрема, в обмін на кредити Росія вимагає ратифікації угоди про "нульовий варіант", визнання Україною частини боргів СРСР, вирішення спірних, на думку російської сторони, питань з власністю на території України, у т.ч. продовження перебування Чорноморського флоту РФ, - уточнив заступник голови секретаріату.

Він додав, що може бути і не виключено, що далі у списку - передача Росії контролю над українською трубою, пільгова приватизація стратегічних українських підприємств. Вже зараз російська сторона виявила зацікавленість до "Укртелекому", "Енергоатому", "Одеського припортового заводу" та "Промінвестбанку".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!