"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ пом'якшив умови залучення валюти для банків

Субота, 7 лютого 2009, 13:57

Національний банк України  тимчасово пом'якшив умови залучення банками коштів в іноземній валюті на умовах субординованого боргу.

НБУ встановив максимальне значення процентної ставки за такими запозиченнями на рівні Libor по двенадцятимісячним міжбанківським депозитам плюс 12%.

Відповідне рішення закріплене постановою НБУ від 5 лютого, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"На період до 1 січня 2011 року дозволити банкам: враховувати в розрахунку регулятивного капіталу субборг, наданий в інвалюті, за курсом на звітну дату ... встановити максимальне значення процентної ставки за залученими коштами на умовах субборгу в інвалюті не вище Libor (на відповідну дату ) за двенадцятимысячними міжбанківськими депозитами плюс 12% річних ", - зазначається в документі.

Реклама:

Постановою також дозволяється банкам, які вже залучили кошти на умовах субборгу, за згодою сторін, укладати додаткові угоди щодо продовження терміну дії відповідних договорів.

Постанова НБУ набрала чинності з 5 лютого: документ прийнятий з метою зменшення негативного впливу фінансової кризи на діяльність банків, який у значній мірі пов'язане з погіршенням фінансового стану позичальників і зміною обмінного курсу гривні до іноземних валют.

Як повідомлялося, у листопаді-2005 Нацбанк встановив максимальне значення процентної ставки за коштами, що залучаються банками на умовах субординованого боргу: у доларах на рівні Libor за дванадцятимісячними міжбанківськими депозитами плюс 5%, у євро - на рівні Libor за дванадцятимісячними міжбанківськими депозитами плюс плюс 7%, у гривні - на рівні облікової ставки плюс 2,5%.

У лютому-2009 Нацбанк пом'якшив умови залучення коштів від банків-нерезидентів, ввівши для таких запозичень норматив обов'язкового резервування на рівні 2%, тоді як до цього резервування під всі валютні залучення требовалось по термінових коштів на рівні 4% і за кошти до запитання - 7%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!