Експерти застерегають від "урядової ілюзії" подолання кризи

П'ятниця, 6 лютого 2009, 08:40 -
 

Створення урядом України хибного враження, ніби він зможе подолати кризу, є помилкою.

Так вважає німецький експерт, голова київського представництва Фонду Аденауера Ніко Ланге.

"Це таке пострадянське уявлення, що потрібно лише почати всім разом працювати і ухвалювати закони. І на цьому криза скінчиться. Але ж це не так. І, мені здається, треба остерігатися створення такої ілюзії", - сказав він "Німецькій хвилі".

Водночас, аналізуючи виступ прем'єр-міністра Юлії Тимошенко у Верховній Раді у четвер, він шкодує, що політики не приділили значення деяким слушним ідеям, які пролунали, і спробі визначити нові пріоритети для подолання економічної кризи.

"Наприклад, виразний акцент на сільському господарстві, яке, на відміну від усіх інших галузей, минулого року змогло збільшити експорт і оборот завдяки доброму врожаю", - сказав експерт.

Реклама:

"Шкода, що змістовні міркування про сільське господарство, енергоефективність, альтернативні види енергії, а також інші речі, які могли б зараз розвантажити рядити ситуацію в Україні, відходять на задній план. Оскільки всі зайняті вирішенням питань: хто стане главою Нацбанку і хто очолить Фонд держмайна? Ці політичні ігри жодним чином не допомагають вирішенню реальних проблем країни", - переконаний Ланге.

Загалом же, на його думку, сама вимога відповідальності уряду, скоріш за все, є раннім стартом виборчих баталій, які на Україну ще чекають.

Практичного сенсу оголошувати недовіру Тимошенко експерт не бачить, адже змістовні відмінності між політичними силами в Україні, за його спостереженням, знайти важко, як і сказати, якою може бути альтернатива урядові Тимошенко.

"Вотум недовіри має сенс, коли є чітка альтернатива, тобто, потенційно інша коаліція, інший уряд з іншою політичною концепцією та, можливо, з іншими пропозиціями щодо поводження з економічною кризою, яка є найголовнішим питанням політики країни на цей момент", - наголосив Ланге.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: